Blog Archive

Followers

Saturday, January 4, 2020

4 januari. Nog een vaardag door de Chileense fjorden.


Het weer vandaag was weer helemaal normaal voor de locatie. Grauw. Miezerig. Maar best mooi.




We zouden om 8 uur langs de Tempanos Glacier varen. (Zie boven). Ik had matig geslapen, maar voelde me wel ok-ish. Ik mocht van mezelf niet op pad met m’n yogamat en hoefde ook niet te wandelen, maar ik ging wel even naar het promenadedek om de Glacier te zien. Peter had een prima uitzicht vanaf ons balkon, maar de overkapping hindert mij voor foto’s.
Ik werd nog even aan de praat gehouden door een paar aardige Nederlanders, die benieuwd waren naar mijn Antarctica avontuur. Ze hadden niets mee gekregen dat het helemaal niet door gegaan was. Eigenlijk niemand aan boord. Ze houden het goed stil.

Daarna gingen we ontbijten en na een half uurtje bijkomen op de bank sleepte ik me toch maar naar de eerste lezing want die ging over de komende havenplaatsen waar we nog aanleggen.

Daarna ging ik nog even mee op een toertje door de keukens van de Zaandam.
We kwamen eerst door de spoelkeuken. Hier werken 8 afwashulpen gemiddeld 11 uur per dag in kunstlicht. Pfff.


Hierna kwamen we door het deel waar de warme hoofdgerechten worden gemaakt;


En hier de koude voorafjes;


En daarna door de bakkerij. Hier worden 20 soorten brood gemaakt; 120 broden, 100 stokbroden, 4000 kleine broodjes, 800 croissantjes en 600 zoete broodjes. Elke dag. Voor 1500 gasten en 600 personeelsleden;




Per week gaat er onder andere doorheen;
4000 kilo vlees
2000 kilo kip
1000 kilo vis
1000 kilo schaal- en schelpdieren
550 kilo boter en margarine
6000 kilo groente
2200 kilo aardappels
900 kilo watermeloen
18.000 eieren
500 kilo suiker
1000 kilo rijst (voornamelijk voor het Aziatische personeel)
1500 kilo bloem
800 liter ijs.


Hierna ging ik even uitrusten van dit 15 minuten durende toertje, en daarna was het lunchtijd. Komen we in de eetzaal; waren er verse kersen! Hele grote, mooie, verse kersen!
Ik heb niks anders gegeten dan kersen. Kersen en haring zijn zo’n beetje mijn lievelingseten. Natuurlijk de hele middag buikpijn gehad want ik kan met kersen geen maat houden.

Ondertussen had ik wel besloten naar de arts te gaan aan boord. Ik had 2 keuzes; een Amerikaanse dokter met een zak vol antibiotica, of een Chinese met een bak vol acupunctuurnaalden. Ik zag wel wat in de Chinese, ook omdat mijn buren erg enthousiast over deze meneer zijn. Ik besprak 3 behandelingen met hem af. We zullen zien of het gaat werken. Hij is zeer begaan, ik kreeg behalve naalden ook nog piepkleine pleistertjes in mijn oorschelp die ik elke dag een paar keer 5 tellen moet indrukken, en wat Chinese kruiden.
Wordt vervolgd.





.

No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Brazilië en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.