Blog Archive

Followers

Monday, August 2, 2021

22-7-'21. Pilgrimsroute Haastrecht - Molenaarsgraaf. 30 km.

Vandaag wilde ik eens gaan uitproberen hoever ik zou kunnen lopen op 1 dag. Ik koos hiervoor de route Haastrecht - Groot-Ammers - Hardinxveld-Giessendam. Omdat er zoveel water over te steken was en de busverbinding zo matig, had ik bedacht dat als ik nu eens mijn schoondochter zou vragen om mij af te zetten in Haastrecht op een dag dat zij haar ouders in Schoonhoven zou gaan bezoeken, dan kon zij mij na het avondeten -hopelijk- oppikken in Hardinxveld-Giessendam. 

Helaas had ik niet bedacht dat een vertrektijd voor studenten om 9 uur 's morgens AL HEEL VROEG is... maar vooruit; 8.45 uur was ook nog te doen. ZUCHT. Tot overmaat van ramp was ik ook nog heel vroeg wakker die ochtend en speelde even met de gedachte om dan zelf met het openbaar vervoer te gaan, maar dat vond ik ook zo wat. Ik besloot maar om te zien wat de dag zou brengen.

Op weg naar Haastrecht kwam ik er ook nog achter dat ze me heel graag VOOR het avondeten wilde oppikken - anders kon ze geen wijntje meer drinken. Dus die 38 km route kon ik wel vergeten... laat staan verder... dat ging hem niet worden in het tijdsbestek tussen 9.30 en 17 uur. Ik dacht nog even aan zelf met OV terug naar Schoonhoven te gaan... maar opnieuw dacht ik; loslaten en accepteren. Wie weet zou mijn achillespees al protesteren na een paar uur.

Om 9.30 uur begon ik dus de wandeling in Haastrecht waar ik vorige keer in gietende regen was geëindigd. Gelukkig vandaag een stralend zonnige dag. En ik maakte gelijk maar een foto van het stadhuis van Haastrecht, waar ik de vorige keer in die regen geen zin meer in had gehad;

Het stadhuis is gebouwd in 1618 en is sinds 2020, na 35 jaar leegstand, te boeken voor trouwerijen.

Ik liep vervolgens langs de haven, waar in de 14e eeuw een houten uitwateringsluis en een brug in de IJsseldijk gemaakt was. In 1603 werd de brug vervangen door een stenen brug maar in 1860 werd de sluit onbruikbaar door de verhoging van het waterpeil in de IJssel waardoor in 1906 de watergang gesloten werd. In 1965 werd de haven gedempt maar de brugfronten, de sluisbrug en 'Het Visgat' zijn nu rijksmonumenten;

Voor de brugfronten staat het beeld 'De Mops', een uitbeelding van meneer Janssen, een bekende Haastrechtse visser. Hij had de bijnaam 'de mops' omdat hij op de kermis graag rolmopsen at.

Hierna kwam ik langs 'Het Gemaal De Hooge Boezem';

Dit Nederlandse stoomgemaal werd in 1872 gebouwd om de afwatering van de Lopikerwaard via de Vlist op de Hollandse IJssel te mechaniseren. In 1990 raakte het gemaal buiten gebruik en het gebouw is ingericht als museum, inclusief de originele machines.

Vervolgens liep ik eerst door een stuk weiland;

En daarna liep ik 6 km langs de Vlist;

Het was een prachtig stuk. En de route werd nog opgeleukt omdat ik op dat pad Irene ontmoette, een vrouw van mijn leeftijd, ook een oud-verpleegkundige, die vandaag de pelgrimsroute liep tot  Groot-Ammers. We liepen hetzelfde tempo en we hadden zo'n leuk contact dat we besloten samen op te lopen. We liepen gezellig te kletsen toen ze opeens helemaal enthousiast werd van een klein schildje op een paal voor een huis;

Ik had dit nog nooit gezien en geen idee wat dit voor schildje was. Het bleek het symbool van de pelgrimsroute naar Compostela; de Sint Jacobsschelp. Irene had al diverse LAW (Lange Afstand Wandelingen) in Nederland gemaakt maar ze was dit teken in Nederland nog niet eerder tegengekomen. Ze vermoedde dat het huis achter dit Schildje mogelijk een maaltijd/onderdak bood aan pelgrims.

Al kletsend bereikten we Schoonhoven. Emma's ouders woonden vlak langs de straat waar ik langs kwam, maar door het gezelschap van Irene en vooral omdat ik lekker liep en nog maar 5 uur de tijd had, besloot ik niet langs te gaan om iets te drinken.

Schoonhoven was een vestingstad en is door Geuzen, Spanjaarden en Fransen ingenomen geweest. Oja, en Duitsers natuurlijk.

In de 18e eeuw kwamen er koperslagers en zilversmeden; de laatsten kregen landelijke bekendheid en Schoonhoven staat nog steeds bekend als zilverstad.

Schoonhoven was verrassend leuk! Gorcumers doen altijd een beetje laatdunkend over Schoonhoven, dus ik had eigenlijk ook een vooroordeel over dit stadje. Maar erg leuke winkels en vooral prachtige gebouwen:

We passeerden eerst de Grote of Bartholomeüskerk, uit de 13e of 14e eeuw. De kerk is zo groot en staat flink ingebouwd dus een goede foto was een beetje moeilijk. Zelfs na restauratie staat de toren zo'n 1.5 meter uit het lood.

Ook deze kerk werd na de Reformatie in de 16e eeuw een protestantse kerk. Ik begin me zo langzamerhand wel te realiseren dat die Protestanten in Nederland wel heel makkelijk aan hun kerken gekomen zijn!!

Ook het stadhuis uit de 15e eeuw was groot en indrukwekkend; 

 

De haven (let op de bewoner in de holle boom!)

 

Hierna kwamen we bij de Veerpoort, een 17e eeuwse poort die zijn naam dankt aan de veerverbinding tussen Schoonhoven en Gelkenes aan de overkant van de Lek;

 

In de ruimte boven de Veerpoort woonde nog tot 1862 de poortwachter. De Veerpoort is nog steeds onderdeel van de waterkering en wordt bij hoogwater met houten deuren gesloten. 

Na de Veerpont zagen we het veer al liggen en we hoefden nauwelijks te wachten tot we naar de overkant konden;

wandelmaatje Irene

Aan de overkant ontdekten we dat dit een druk kruispunt is van diverse LAW's;

We kwamen al snel in Groot-Ammers aan en we namen hartelijk afscheid van elkaar. 

Ik voelde mijn achillespees nog steeds niet en vervolgde opgewekt mijn pad. Helaas werd het wel erg warm en de kilometers lange graskades met kniehoog gras liepen niet bepaald makkelijk. 

Bij Molenaarsgraaf had ik nog een half uurtje voor Emma me zou oppikken. Ik wilde nog een paar kilometer langs de Giessendamsche Binnenvliet afraffelen, maar na 10 minuten gezocht te hebben naar het Kerkepad dat doorgang zou bieden naar dat pad door de weilanden, besloot ik het op te geven en bij de Jumbo in Molenaarsgraaf te wachten op Emma. Ik mocht naar de toilet in de Jumbo en kocht een paar repen chocola voor Emma, en toen ik buiten was, kwam ze precies aanrijden.

Het was toch heerlijk om niet anderhalf uur met bussen terug te moeten! Ik zette Emma weer af bij haar huis, ze wilde er een nachtje blijven slapen, en reed terug naar Voorschoten. Ondanks de hitte had ik de 30 km zonder probleem gelopen; volgende keer vroeger weggaan en nog wat langer proberen te lopen?



.







































No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Brazilië en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.