Blog Archive

Followers

Wednesday, December 1, 2021

26-9-'21. Limespad. Woerden - De Meern, Utrecht. 22 km.

Tonia en ik begonnen vandaag in Woerden. Tonia met gloednieuwe wandelschoenen, die ze al een paar weken thuis had staan. Niet om in te lopen, maar omdat het zonde was om er mee te gaan wandelen 😳 maar ze besloot toch dat ze ze vandaag aan ging trekken...


Toen rond 2000 de binnenstad van Woerden grondig werd vernieuwd, vonden ze resten van een Romeins vrachtschip. Hoewel het hout van het schip al bijna 2000 jaar oud was, bleek het bij de opgraving erg zacht en zat er bovendien witrot in het hout. Hierdoor kon alleen het achterste deel geconserveerd worden, die in de parkeergarage Castellum bewonderd kan worden;

 

Ook in het stadsmuseum zijn veel Romeinse bodemvondsten te zien, waaronder een paradehelm, een bronzen olielamp, een aspergemes en een zwaard. Dit museum bleek helaas nog gesloten. Maar de buitenkant, het voormalig raadhuis 'het Stedehuys', was ook al erg leuk en hier lag ooit het Romeins castellum Laurium.

Een stukje verderop staat de Bonaventurakerk uit 1892, een kruisbasiliek in neogotische stijl met een kerktoren van 77.2 meter hoog;

 

Aan de overkant van de kerk staat kasteel Woerden. Het kasteel is gebouwd tussen 1407 en 1415 in opdracht van hertog Jan van Beieren, ter verdediging tegen de bisschop van Utrecht. Het vierkante kasteel heeft een ophaalbrug, 3 ronde en 1 rechthoekige toren. De torens zijn door ondergrondse overwelfde gangen met elkaar verbonden.  De slotgracht was een tijd gedempt.

Behalve als verdedigingswerk, heeft dit kasteel dienst gedaan als gevangenis (tot 1872), als hospitaal, als opvangkamp voor Ambonezen en als centraal kledingmagazijn van Defensie. Na een grote restauratie rond 1990 werd het kantoorruimte en vanaf 2007 is wordt een deel gebruikt als horeca- en trouwlocatie.

Na Woerden liepen we al snel langs de kronkelige Oude Rijn op het Jaagpad naar Harmelen;

Hier trokken in de 17e tot ver in de 19e eeuw paarden de trekschuiten tussen Woerden en Utrecht. (En arme schippers lieten mannen, 'schuitenjagers' dit zware werk doen.) In dit zompige veengebied was reizen over het water het makkelijkste, en pas met de komst van de trein rond 1850 bestond de lading niet meer uit passagiers maar alleen nog uit goederen. Tot ver in de 20e eeuw bleef het transport over de rivieren de belangrijkste vervoersader.

In de tijd van de Romeinen was de Rijn een brede rivier die anders stroomde dan nu. Tot 400 na Chr vormde de Rijn de noordgrens = limes = pad van het Romeinse rijk, waar de Romeinen castella (verdedigingsforten) bouwden. De verbindingsweg tussen de forten liep grotendeels over de oeverwal van de Oude Rijn. 

De nieuwe schoenen van Tonia liepen prima...

tot...

ze echt midden in een hondendrol ging staan. Dat is het 'fijne' van wandelschoenen; daar trekt die smurrie zo fijn diep in elke profiel-plooi... Het was zelfs haast niet te harden om naast haar te lopen van de stank, zelfs al had ze het zo goed en zo kwaad als het ging proberen schoon te krijgen. Het is dat het zo stonk, anders had ik er wel de humor van ingezien; 2 weken schoenen thuis laten staan en dan deze doop...!

Toen we Harmelen naderden, zagen we een monument ter nagedachtenis aan de treinramp van 8 januari 1962 met 93 doden en 52 gewonden. Dit was de grootste treinramp in de Nederlandse geschiedenis (en ik had er nog nooit van gehoord...).

Hierna kwamen we langs de Haanwijkersluis. Eind 17e eeuw zijn er 3 schutsluizen aangelegd om goederenvervoer over de Leidsche Rijn mogelijk te maken. De andere 2 sluizen bestaan niet meer en deze sluis is nu alleen nog voor pleziervaart in gebruik;

Lopend langs de Leidsche Rijn; 

liepen we de voorsteden van Utrecht in. Voor de Meern stuitten we op 'de Hoge Woerd', een omwalde kazerne waar de resten liggen van een Romeins castellum. Hier was ruimte voor 480 man. De diensttijd bedroeg 25 jaar en met 6 tot 8 man sliepen ze in een hok van 4 bij 4 meter. Het fort had 4 wachttorens. Op de plaats waar het lag, is het in 2015 nagebouwd met oorspronkelijke afmetingen (85 bij 120 meter). Je kunt er gratis binnen lopen, ook in het museum;

Het geconserveerde schip De Meern 1 is permanent tentoongesteld in Castellum Hoge Woerd. De Romeinse rivierpraam uit de 2e eeuw is 25 meter lang en in 1997 gevonden in relatief gave toestand op de bodem van de zuidelijke take van de Rijn. Het schip is vooral uniek door de kajuit (met deurtjes) op het achterschip, de kombuis en meubilair. De Meern is het meest complete Romeinse rivierschip die vergaan is rond 200 door onbekende oorzaak. 

 


Er zijn hier ontzettend veel vondsten gedaan die rond het schip in het Castellum tentoongesteld zijn. Griffels, kroontjespennen, fibula (mantelspeld), doosjes, sleutels, schoeisel, maalstenen, messen, aardewerk, botten van dieren, pook, ketel, kookplaat, scheepskast, bedpoot, versierde houten spijlen, peddels, emmers,  munten, kisten, spijkers en gereedschap;


 


Er zijn ook restanten van een badhuis aangetroffen. Romeinen gebruikten geen zeep maar olie en hadden ijzeren, haakvormige krabbers waarmee vuil van het lichaam werd geschraapt.

Toen we het castellum uit liepen, kwamen we langs een gereconstrueerde wachttoren, waarachter een fruitbomen tuin lag. Er hingen nog een paar miezerige peertjes die niet lekker waren;

We liepen bijna tot het Amsterdam-Rijnkanaal; hier hadden we de auto gratis kunnen neerzetten en de volgende keer gaan we Utrecht door.

 







.























































No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Brazilië en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.