Blog Archive

Followers

Sunday, February 7, 2021

4-2-21. Pernis; containerterminals en petrochemische industrie. 11 km.

Wat moet een wandelaar nu in Pernis?

Ik zou het niet weten, maar er was een wandeling van ruim 10 km in de wandelzapp, ik was er nog nooit geweest en het had de laatste dagen zoveel geregend dat ik geen zin had in een blubberig bospad. Dus; op naar Pernis.

Pernis is een dorp tussen de havens van de gemeente Rotterdam op het eiland IJsselmonde. Van oudsher was Pernis een boerendorp en het dorp is minstens 8 eeuwen oud. De zeevisserij ontstond in de 18e eeuw (de vissers voeren tot aan IJsland!) en vanaf de 19e eeuw kwam de  zalmvisserij tot bloei. 

In 1934 werd het dorp geannexeerd door Rotterdam en zijn rond het dorp havens aangelegd voor met name containeroverslag (de Eemhaven) en de petrochemische industrie (2 petroleumhavens). 

Het dorp is omgeven door de Nieuwe Maas en een kluwen van autosnelwegen en drukke havenspoorlijnen. 

Het begin van de wandeling was bij het metrostation waar we ook de auto makkelijk konden parkeren. We liepen al gauw door het dorp; veel laagbouw (jaren '70 rijtjes-huizen) en een paar winkels. Met alle industrie en snelwegen snap ik niet wat die 5000 inwoners hier nog doen.

We kwamen al snel bij de Nieuwe Maas;

Het is de rivier met een aantal bekende bruggen en tunnels; de Beneluxtunnel, de Maastunnel, de Erasmusbrug, de Willemsbrug en de Van Brienenoordbrug. 

Aan de Nieuwe Maas liggen de steden Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Hij is 24 km lang en is één van de belangrijkste mondingsarmen van de Rijn.

We zagen geen witte schepen. De meeste koel- en vriesschepen zijn wit om de warmte van de zon te reflecteren. Koelschepen zijn groter en varen sneller dan vriesschepen. Patrouillevaartuigen van de douane zijn 19 meter lang en herkenbaar door hun geel met groene strepen. Er werken zo'n 1600 mensen bij de douane. De verkeerscentrale Rotterdam volgt en begeleidt het verkeer te water met radar.

We volgden de Nieuwe Maas een stukje en daarna liepen we een extra stukje om een kijkje te nemen bij een grote Containerterminal aan de Eemhaven;

We konden niet zo dichtbij komen dat we het laden en lossen van de containers goed op de foto konden krijgen maar dat is ook wel begrijpelijk. 

Hierna liepen we terug naar de route en kwamen langs een enorm hertenkamp. Het park zelf was nogal kaal en de herten hadden veel ruimte maar ze zaten toch opgesloten achter hekken...

We kwamen langs de industriespoorlijn - de Betuweroute naar de Maasvlakte en gingen een paar viaducten onder snelwegen onderdoor. We maakten weer een extra uitstapje; via een lopende band - een hoge voetgangersbrug - hadden we een mooi uitzicht op het havengebied;

Het werd beschreven als spectaculair. Tja. Smaken verschillen.

We liepen een 2 km lang wandelpad vlak langs de A4. Links was de Petrochemische industrie van Shell en ExxonMobile en de 2e Petroleumhaven;

Langs nog een containeropslag liepen we over de tunnel ingangen van de Beneluxtunnel. De Beneluxtunnel werd in 1967 geopend en is een 1300 meter lange oeververbinding in de A4 onder de Nieuwe Maas in Rotterdam en Schiedam. In 2002 werd de 2e Beneluxtunnel geopend. 

Na een paar minuten hadden we een aardig uitzicht op de Madroelhaven. Het aparte cilinder-vormige gebouw links op de foto onder is het kantoor van Mammoet, specialist in grote hijskranen en transporten van grote projecten; 

Hierna waren we al snel terug in Pernis. 

We hadden er 11 km op zitten. Het was best een interessante wandeling, maar ik geloof nooit dat ik hier een 2e keer kom.



.






No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Brazilië en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.