Blog Archive

Followers

Saturday, January 1, 2022

8-11-'21. Limespad Wageningen - Heveadorp. 20 km.

Tonia en ik begonnen op de Pabstendam in Wageningen en even later liepen we weer langs de Nederrijn;

We liepen langs Steenfabriek 'de Bovenste Polder'. Hier werd al sinds 1846 stenen gebakken uit primitieve ovens; een zwaar leven en de vrouwen en kinderen van arbeiders werkten mee en ze verdienden maar net genoeg om te overleven. 

 

Na 1923 kwamen de stenen uit de huidige steenoven (links boven). In die tijd telde Wageningen 7 steenfabrieken met elke 50 arbeiders. Langs de Rijn, Waal, Maas en IJssel stonden honderden steenfabrieken met hoge schoorstenen. De meesten sloten in de jaren '60 en '70. 

Sinds 1986 heeft een groep vrijwilligers zich ingezet voor het behoud van het toen al sterk vervallen industrieel monument. In 1996 volgde de restauratie en het is nu een werkplaats voor kunstenaars en theatergroepen, oefenruimte voor bands en opslagruimte voor kano's.

Hierna moesten we een flink aantal trappen op naar de Wageningse Berg. Er groeiden veel paddenstoelen rond de traptreden;

Dennezwavelkopjes??

Bovenop de Wageningse Berg ligt het Belmonte Arboretum, een van de grootste botanische tuinen van Nederland (10.7 ha). Vanaf 1951 maakte de Landbouwhogeschool voor onderwijs en onderzoek een arboretum, en inmiddels is het een openbare tuin. 

In 1940 is hier zwaar gevochten want Wageningen was betrokken bij de slag om de Grebbeberg. En in 1944 voerden de geallieerden een bombardement uit op luchtdoelgeschut op de Wageningse Berg. Helaas kwam een deel van de bommen op een woonwijk terecht; 39 burgers kwamen om.

 

Vanaf de rand van het Arboretum heb je een mooi uitzicht op de Nederrijn. Bij helder weer kun je tot Nijmegen kijken;

Na de Wageningse Berg kwamen we op het Landgoed Oranje Nassau's Oord. In de middeleeuwen stond hier kasteel Grunsfoort, dat in de 18e eeuw is afgebroken. Een eeuw later verrees een paleis, dat in bezit kwam van koning Willem III. Hij schonk het paleis en het landgoed aan zijn vrouw, Emma. In 1899 liet zij naast het paleis een enorm sanatorium bouwen; inmiddels een verpleeghuis. Het paleis raakte in WO II zwaar beschadigd en is daarom afgebroken. Het landgoed is vrij te bewandelen;


We kwamen erg veel paddenstoelen tegen;
Nog meer zwavelkopjes (?); 


En in deze bomenlaan;


groeiden deze smerige paddenstoelen. Ze leken te druipen en als iemand weet hoe ze heten, hoor ik het graag;

 

En zelfs een alleraardigste vliegenzwam;


Het was een prachtig bos, sorry voor de vele bosplaatjes; ik kan niet kiezen;


Nog een paar steenoven-pijpen, en een zompig laarzenpad langs een beek;

 

Na Renkum vingen we de eerste blik op van kasteel Doorwerth;

Ongeveer in het midden achter de donkergroene bomen.

Oprijlaan.

Kasteel Doorwerth stamt uit de 13e eeuw; ruim 700 jaar geleden werd hier een woontoren gebouwd op een eiland in de toen nog onbedijkte Rijn. In de 15e en 16e eeuw kwamen er vier vleugels bij rond een kleine binnenplaats. Koetshuis, paardenstallen, poortgebouw en moestuin dateren uit de 17e eeuw. 
Het kasteel is diverse malen door brand, verwoesting en verwaarlozing getroffen. Na WO II was er niets meer dan een troosteloze ruine van over. Inmiddels is het kasteel herstelt in de vorm van zijn glorietijd in de 17e eeuw. Ik moet zeggen; een indrukwekkend kasteel. Helaas was het maandag dus was het kasteel gesloten. Echt een keer voor terug komen! Ik had niet verwacht dat het zo'n mooi kasteel was;


Die boom staat wel een beetje in de weg...


Toen we het hele kasteel rond gelopen hadden, gingen we op het bankje links boven op de foto heerlijk zitten voor onze lunch. We waren al een uur op zoek naar een bankje en dan nu... een perfecte!

 


 

Elke zomer broeden er boerenzwaluwen onder de poorten van het kasteel. Ze keren terug uit Midden- en Zuid-Afrika. Ze vliegen met een snelheid van 32 km per uur, zo'n 200 km per dag. En dat met een gewicht van 22 gram! Slechts 1 op de 5 vogels haalt de heen- en terugreis...
De vrouwtjes kiezen de mannetjes met de langste staartpunten. Een langere staart betekent een grotere wendbaarheid in de lucht en dus een betere jager. Voor een nest met 5 jongen heb je 6000 insecten per dag nodig! En ze hebben 2 tot 3 legsels achter elkaar dus ik snap die vrouwtjes. 

Hierna liepen we naar Heveadorp, wederom nog een mooi stukje bos;


Ik kwam tot mijn verrassing weer een grote parasolzwam langs de kant van de weg tegen, een flinke grote, dus die heb ik geplukt;

 

We stapten in Heveadorp op de bus terug naar Wageningen. 

Thuis de zwam in de pan, maar helaas; hij was oud en smaakte echt niet meer lekker!





.
























































No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Braziliƫ en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.