Blog Archive

Followers

Wednesday, January 5, 2022

14-11-'21. Limespad. Heveadorp - Arnhem. 16 km.

Tonia en ik reden naar Heveadorp en pakte daar onze route weer op... nou ja... dat was de bedoeling maar opeens konden we in het hele dorp geen rood-witte stickers meer vinden en de routebeschrijving daar werden we ook niet veel wijzer van.

Maar we vonden Heveadorp wel een hoog schattigheidsgehalte hebben;

Maar schattig of niet... we wilden stickers zien. We besloten even terug te lopen naar de auto; iets daarvoor hadden we nog een sticker gezien. En ja hoor; 2 meter voor de auto zagen we een sticker dat we helemaal het dorp niet meer in hadden moeten lopen maar links af het bos in hadden gemoeten.

Nou, blij dat we het pad hadden gevonden, liepen we het bos in en kijk; een heel klein Heveadorpje;


Het dorpje lag strategisch bij een waterval; natuurlijke douches voor de inwoners;



 

Van zoveel kitscherige creativiteit kan ik nou heel blij van worden!

We liepen door de Valckeniersbosschen en Westerbouwing, een sportpark waar diverse mensen de zwaartekracht van de bergen trotseerden. 


We kwamen langs de Oude Kerk die ik een paar maanden geleden ook gepasseerd was;


dus zal jullie niet weer vervelen met bouwkundige details. (blog van 22-9-21).

We kwamen langs de restanten van de steenfabriek van Oosterbeek;


Gebouwd in 1861, en die werd in 1913 vervangen door een zig-zag ringoven, die zeer efficient en met minder energie dezelfde hoeveelheid stenen produceerde. De oven werd verwoest in 1926 door een uit haar oevers getreden Rijn. 

Een stukje verder hadden we uitzicht op de Betuwelijn over de Rijn;


We kwamen ook nu langs de beukenhaag, maar nu was de haag niet meer zo ondoorzichtig maar nog steeds bijzonder. (zie blog 22-09-'21);


 

En zo ziet die lange haag er aan de buitenkant uit;


 

Hierna liepen we verder tussen hoge bomen;

 

We liepen onderlangs Oosterbeek en bij Arnhem liepen we 3 keer een spoorweg onderdoor en daarna over de Mandelabrug over de Nederrijn. 

We kwamen in het uiterwaardengebied Stadsblokken-Meinerswijk. Hier hebben al in de Romeinse tijd mensen gewoond. In 1895 is er een Romeinse schat opgegraven met bronzen voorwerpen. Nu is het een enorm natuurgebied vol plassen en eilanden. En met wilde paarden;


Een vogel-uitkijkpost van staal;


Het is een apart gebied, allemaal door mensenhanden gemaakt door dijkaanleg in het verleden. Vanaf 1200 werden er Bandijken aangelegd die de Rijn in toom moesten houden. 
Ook in Stadsblokken verschenen rond 1500 de eerste baksteenovens; de klei werd met de hand afgegraven. De kleiputten en tichelgaten die zo ontstonden zijn met huisvuil gedempt, of vulden zich met water tot de huidige plassen. In de 19e eeuw kwamen hier scheepswerven en houtzagerijen. Inmiddels verandert het weer langzaam in een ruig uiterwaardenpark. 


We kwamen ook langs een stuk waar veel tankkazematten (oude Shermantanks) lagen. Ze komen uit de tijd van de Koude Oorlog en waren onderdeel van de IJssellinie; ze moesten een stuw in de Nederrijn verdedigen. Ze werden in beton gestort, de motor werd verwijderd en het kanon werd vervangen door een mitrailleur. Van de 21 kazematten zijn er in Meinerswijk 4 bewaard gebleven. Ze zijn 10 jaar operationeel geweest en nooit echt gebruikt;


wilde paarden

In het laatste stukje kwamen we flinke stieren tegen;


Hierna namen we de bus, trein en bus terug naar Heveadorp.























 

No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Braziliƫ en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.