Blog Archive

Followers

Saturday, February 12, 2022

5-2-'22. Trekvogelpad. Ede - Otterlo. 23 km.

Vandaag begon ik in Ede, met 21 kilometer voor de boeg want geen OV onderweg op dit stuk. Het klopte ook want ik liep alleen maar door bossen. Prachtige wandeling en aardig weer; wel koude handen maar die hou ik dan maar af en toe op mijn buik. Handschoenen werken niet als ik steeds het boekje wil raadplegen of foto's wil maken.

Ik startte op landgoed Hoekelum. Er staat een 18e eeuw huis, dat oorspronkelijk uit 1396 stamde. Na vele verbouwingen schijnt alleen de middeleeuwse toren nog in tact te zijn, opgenomen in het gebouw (vraag me niet wat ik me daarbij moet voorstellen; aan de buitenkant zie ik niets toren-achtigs;

Of zou het de uitstekende puntdak met klok zijn?

Er ligt een mooi park omheen en een 112 hectare bos vol naaldbossen, eikenhakhout en beuken. Centraal in dit bos ligt een 1.4 km lange richtas met uitzicht op kasteel Hoekelum;

In de ijskelder overwinteren vleermuizen en het kasteel is nu in gebruik voor bruiloften en Luthers buitencentrum.

Ik passeerde ongemerkt weer enkele grafheuvels en het bos was steeds anders. Ook veel hei;

Maar die hei kan je verwachten als je langs de Ginkelsche Heide loopt;

(militair oefenterrein)

Ik liep langs een open stuk dat Het Wilde Veld heette en spotte in de verte een hele kudde runderen.

Op een stuk hei zijn contouren van oude karrensporen nog steeds zichtbaar (als je weet waar je naar moet kijken tenminste)... Dit zijn sporen van een Hessenweg; 17e eeuwse handelswegen van Duitsland via Ede naar Utrecht en Amersfoort lopen. De sporen zijn 150 tot 250 meter breed omdat de zware wagens - getrokken door 6 paarden - steeds een nieuwe route namen die nog niet kapot gereden was. Omdat rond Ede de Hessenwegen rond urnenvelden lagen, zijn de wegen waarschijnlijk al 3000 jaar in gebruik.

Op de Ginkelse Heide zijn vuursteenvindplaatsen van jager verzamelaars ontdekt. Grafheuvel Amber is zo'n 4500 jaar oud;

Grafheuvel Amber is aangegeven met een bordje dus die heb ik ontdekt...

Hier zijn grafgiften bij de dode in de heuvel gevonden; een ketting met 12 barnstenen kralen, scherven en een vuursteensplinter. In mannengraven vindt men meestal wapentuig.

Alle bewoners van de grafheuvels waren boer. Met de heuvels bakenden de boerenfamilies hun gezamelijke territorium af.

Uitgebloeide hei;

Hierna kwam ik bij de Airborne Regio. Hier zijn vooral in september 1944 veel droppings en gevechten geweest. Veel Poolse en Britse parachutisten zijn hier gesneuveld.

Op 18 september 1944 landden hier 1900 para's uit 121 Dakota's binnen 14 minuten; degene die de Duitse kogels overleefden begonnen aan een mars naar Arnhem voor operatie Market Garden. Het was de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens WO II. De opzet om vanuit het zuiden van Nederland door te stoten naar het Ruhrgebied mislukte; de laatste brug bij Arnhem bleek een brug te ver. Alleen Zuid-Nederland werd bevrijd. In Wolfheze, Oosterbeek, Ede en Driel waren ook dropzones.

Hoeveel zouden het overleefd hebben?

Er staat een mooi monument ter herinnering aan de droppings; 


Tussen al de hei liggen verspreid schrale graslanden, waar nu bijzondere insecten en heidevogels leven, en wat destijds de plek van de droppings was;



De schaapskooi stond in het midden van de landing-plaats.



Het Airborne-monument is onthuld op 19 september 1960;


Op de 3 meter hoge zuil staat een koperen adelaar.


Aan de overkant van het monument staat het restaurant 'Juffrouw Tok'. Achter de ramen staan kippen-figuren en voor het restaurant loopt de grootste;



Hierna liep ik door/langs natuurreservaten 'Planken Wambuis' en 'Mosselse Zand' naar Otterlo.
Een groot gedeelte van het Planken Wambuis is rustgebied voor edelherten, reeƫn en wilde zwijnen. Raven waren in Nederland uitgestorven maar zijn op de Veluwe opnieuw uitgezet.

 Ik kwam nog door een tunnel onder de N310 met een aparte muurschildering;


Langs een vakantiepark liep ik Otterlo in, waar ik de bus terug naar Ede pakte. De laatste 2 km terug naar de auto moest ik ook nog lopen, maar mijn knie hield het goed en het was weer een heerlijke dag.





.

No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Braziliƫ en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.