Blog Archive

Followers

Saturday, June 19, 2021

6-6-'21. Hoek van Holland. 15 km.

Vandaag reden Tonia en ik naar Hoek van Holland om daar een 15 km wandeling te maken. Ik was ooit 1 keer langs de kust van Wassenaar naar België gefietst maar verder nooit in Hoek van Holland geweest. 
'De Hoek' is ontstaan als zandplaat in de monding van de Maas, toen deze na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 steeds verder verzandde. In 1866 werd in 3 jaar de Nieuwe Waterweg gegraven, ter verbetering van de vaargeul naar Rotterdam. Om de Maasmond te beschermen werd tussen 1881 en 1889 het Pantserfort aan 'den Hoek van Holland' gebouwd. 

Wij liepen al snel de Hoekse Bosjes in;


Het park bevat 2 vijvers en mooie wandelpaden. Het gebied was voorheen het exclusieve jachtdomein van het huis van Oranje.

Het park sloot aan op het grote duingebied Vinetaduin. Dit stuk heet de Dixhoorndriehoek. Hier zagen we al snel een flinke kudde geiten met lange, slanke hoorns. Zij eten duindoorn, duizendknop en onkruid;


Schapen eten hierna het gras op en ook runderen voelen zich hier thuis. Ook zitten hier veel konijnen, zandhagedissen en sinds kort reeën.

Na een flink stuk door de duinen gingen we bij Slag Beukel het strand op, en liepen we vervolgens langs de kust naar de Pier. Het water was aangenaam koel en we trokken onze schoenen uit;


We hadden een mooi zicht op de Pier en het leek wel of enorme boten gewoon het land op voeren (je kon de Nieuwe Waterweg, waar ze op voeren, niet zien);


Bij de 700 meter lange pier aangekomen wandelden we die op en neer. Er zijn altijd wandelaars, vissers en meeuwen; 


Aan de linkerkant lag de Nieuwe Waterweg en aan de overzijde van de Waterweg ligt de Tweede Maasvlakte;


We liepen langs de Tafelbunker, een voormalige Duitse geschutsbunker, waarin nu het Atlantikwall Museum is gevestigd;


Tijdens de 2e Wereld Oorlog verrees een honderdtal bunkers van de Atlantikwall. De bunkers zijn nog grotendeels intact en deels te bezichtigen, alsmede het Nederlandse pantserfort. Helaas niet toen wij er waren.

Toch was het weer een leuke wandeling!

No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Brazilië en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.