Blog Archive

Followers

Friday, June 4, 2021

23-05-'21. Pelgrimspad Rijswijk - Nederhemert-Noord. 20 km.

Tonia en ik zetten elk een auto in Rijswijk en Nederhemert-Noord neer en we begonnen de wandeling in Rijswijk, op de dijk met uitzicht op de afgedamde Maas;

Na de dijk liepen we de Struikwaard in. Dit gebied van 50 ha is pas ontstaan in 1995, na ontgronding voor een nieuwe dijk. De riviernatuur heeft zich razendsnel ontwikkeld. Onderaan de zomerdijk ligt een moeraszone met een bevers en het gebied wordt begraasd door fjordenpaarden.

We kwamen hierna bij de Wilhelminasluis, een schutsluis in de Afgedamde Maas, bij Andel;

De sluis is gebouwd in 1896 in de 800 meter lange dam die de Maas en de Waal scheidt; de sluis zorgt ervoor dat scheepvaart tussen Maas en Waal mogelijk blijft. Het is de enige waaiersluis in Nederland met een 'groene kolk', wat inhoudt dat de wanden van de sluiskolk met gras bekleed zijn. De deuren kunnen zowel hoog Maas- als hoog Waalwater keren. Ten zuiden van de dam ligt een inlaatpunt voor de drinkwatervoorziening van Den Haag.

Op 18 augustus 1904 onthulde Koningin Wilhelmina het 'Monument scheiding van Maas en Waal';

Nu liepen we in de Bommelerwaard. Dit is een riviereiland, dat wordt omringd door de Waal, de Maas en de Afgedamde Maas. De Bommelerwaard is een waard die vernoemd is naar Bommel (de lokale naam voor Zaltbommel).  Een waard is een oude naam voor een vlak landschap in een rivierengebied.

Na de Poederoijensehoek was er opeens een stuk van de route afgesloten wegens gevaar voor omvallende bomen. We waren helaas zo braaf niet over de lage afsluiting te klimmen; nu moesten we langs een doorgaande weg in plaats van een rustig natuurgebied met diverse wielen. Een wiel is een diep 'meer', dat ontstond na een dijkdoorbraak. Wanneer een dijk doorbrak, kolkte het onbeteugelde water de bodem vlak achter de dijk uit. De uitgekolkte kom vulde zich met water en werd gelaten voor wat het was. Zulke 'wielen' zijn overal in de Bommelerwaard te vinden, ook in Gorinchem. Ik heb er wel in gezwommen; ijskoud water en nooit geweten wat een 'wiel' precies was! Maar goed, bij Brakel konden we de route weer oppakken. We liepen over de uiterwaarden van de Waal en gingen daarna weer zuidwaarts richting Aalst, door de Waard bij Poederoijen; 

Hierna volgden we de Eendenkade langs de Drielsche Wetering tot onze auto in Nederhemert-Noord.

We hadden zonder veel moeite de 20 km erop zitten. Een goed besteedde zondag!









.

 

No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Braziliƫ en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.