Blog Archive

Followers

Sunday, June 13, 2021

30-05-'21. Pelgrimspad tussen Nieuwveen en Reeuwijk. 24 km.

Vandaag weer een stukje Pelgrimspad met Tonia, dwars door het Groene Hart. Een lekker eindje voor de boeg en we hadden er allebei zin in.

Het Groene Hart is een door de mens gemaakt cultuurlandschap. Al in de 11e eeuw werden dikke pakketten veen achter de duinen ontgonnen. De graaf van Holland en de bisschop van Utrecht, de 2 grootste landheren destijds, gaven aan kolonisten land ter ontginning in een schriftelijke overeenkomst, een zogenaamde 'cope'. (Plaatsnamen als Nieuwkoop verwijzen hier naar). Door de ontginning ontstonden de slanke kavels, de lange sloten en de weteringen.
Maar door de ontginning droogde het veen uit en ging het 'inklinken'; het land daalde tot vlak boven het grondwater. Dijken en windmolens zorgden ervoor dat burgers droge voeten hielden maar had ook als resultaat dat de bodem nog verder daalde.
In de Gouden Eeuw ontstonden er veenplassen zoals de Reeuwijkse Plassen. Grote polders zijn eigenlijk drooggemalen veenplassen en met de moderne stoomgemalen uit de 19e eeuw kon met zelfs polders tot ver beneden NAP droogmalen. (De polder Nieuwkoop bij Aarlanderveen is tot -5.8 m NAP!)

Na 7 km liepen we langs Aarlanderveen. In 1786 zijn hier 3 molens gebouwd, die met schepraderen het water in de Oude Rijn loosden. Na uitvinding van de vijzelmolen in 1801bracht de definitieve oplossing. Het uiteindelijke resultaat was een complete 'molenviergang'; 


de enige ter wereld die tot op heden nog echt in bedrijf is. De molens worden bewoond door een molenaar en hun gezin.

De Middenmolen

Het Pelgrimspad tussen de molens.


De Bovenmolen.

De Putmolen is de enige originele molen van de Molenviergang. De andere drie zijn ooit door bliksem of brand getroffen. De Putmolen is een vijzelmolen;

We lunchten ergens aan de Oude Rijn in Zwammerdam. Hierna liepen we op een gegeven moment langs een sloot waar we enorme vissen zagen opduiken, meestal met 2 stuks tegelijk. Je kon alleen de rug zien en die was zeker een halve meter. Na 100 van dit soort foto's;


Lukt het uiteindelijk toch om een rug op de foto te krijgen;

Ergens voor Reeuwijk nog met 2 leuke hoveniers op de foto;


En eigenlijk kwamen we allebei nog topfit aan in Reeuwijk. De 30 km is zeker haalbaar deze zomer!!







.
 

No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Braziliƫ en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.