Blog Archive

Followers

Tuesday, June 1, 2021

14-05-'21. Rondje Kinderdijk met Margreet. 15 km.

Eindelijk kwam het er weer eens van met Margreet te gaan wandelen. Ze koos voor een rondje Kinderdijk en dacht dat ze die 15 km wel zou moeten halen. De buienradar gaf nog wat sombere berichten weer voor de namiddag dus zo vroeg als mogelijk gingen we van start, ergens midden in de route bij Alblasserdam. 

Al snel kwamen we langs de voormalige Hervormde Kerk uit de 15e eeuw. In 1575 is de kerk door brand verwoest, in 1612 voor de helft herbouwd en in 1854 gesloopt op de toren na. De historische toren is inmiddels gerestaureerd en hierachter ligt een pittoresk kerkhof;

 

Hierna liepen we een stukje langs rivier de Noord, die druk bevaren werd;

We volgden het pad langs de dijk veel te lang (dat we allemaal weer terug moesten lopen) maar we konden hierdoor wel een paar fraaie huizen bewonderen, waaronder Huis te Kinderdijk;

  

Waar nu Huis te Kinderdijk staat zou in 1421, als gevolg van de Sint Elisabethsvloed, een wiegje met een kind en een kat zijn komen aandrijven. Om te voorkomen dat het wiegje zou omslaan sprong de kat heen en weer. (Dit verhaal wordt afgebeeld in een ornament boven het middelste raam op de 1e etage). Dit huidige huis is oorspronkelijk gebouwd in 1600 door een rijke redersfamilie, en in 1840 herbouwd. 

Toen we erachter kwamen dat we te ver waren gelopen, liepen we bijna het hele pad langs de dijk terug en pikten we de route weer op. Hierna kwamen we langs de tuin achter Huis te Kinderdijk, een flink, 250 jaar oud park met wandelroute van 2 km die we hebben bewaard voor een volgende keer. Maar het wandelpad was erg mooi en de meidoorn stond volop in bloei en daslook groeide overal in overvloed;

Toen we het park weer uitliepen kwamen we langs een wandelpad met prachtig uitzicht op de molens van kinderdijk;

Op dit plekje was nog geen toerist te zien, maar even later liepen we richting de molens en kwamen we de eerste kudde toeristen tegen. Maar weinig buitenlanders en het was dus eigenlijk zeldzaam rustig.

De 19 molens van Kinderdijk zijn sinds 1997 officieel UNESCO-werelderfgoed. Nergens ter wereld staan vlak bij elkaar zoveel molens, omdat ze samen een groot gebied ontwaterden. Ze deden dat trapsgewijs; eerst van de polder naar de Hoge Boezem en vanaf daar naar de Lek. De molens zijn rond 1750 gebouwd. Oostelijk staan de ronde, stenen molens van de Nederwaard, aan de andere kant de achtkante, rietgedekte molens van de Overwaard.

Sinds 1950 wordt het pompwerk helemaal gedaan door gemalen. In het oudste gemaal, het Wisboomgemaal uit 1868, zit nu het bezoekerscentrum.

 


Er mocht hier alleen gewandeld en gefietst worden en dat was erg prettig. Helaas was er geen enkele molen open voor bezichtiging, ook niet de museummolen Overwaard (molen rechts onder), die het water 2 kanten op kon malen;

Nog enkele mooie plaatjes;

 

Hierna liepen we langzaam Kinderdijk uit en aan de andere kant van het water liepen we verder. Met nog enkele prachtige uitzichten en zonder toeristen;

We liepen vlak om enkele molens heen. Margreet heeft iets met molens (en tulpen);

 

Ten zuiden van Nieuw-Lekkerland liepen we 2.5 km over de gedeeltelijk onverharde Tiendweg.

Er zijn tientallen tiendwegen. Ze lopen bijna allemaal in het rivierengebied op minder dan een kilometer afstand evenwijdig aan een rivier of veenstroom. De wegen zijn waarschijnlijk aangelegd tijdens of kort na de ontginning van het veen, ergens tussen 1100 en 1400. Sommigen denken dat tiendwegen werden aangelegd voor het vervoer van belastingen in natura; tienden, één tiende van de oogst. Anderen denken dat de naam te maken heeft met het tiën of wegstromen van water of met de takken van griendhout die werden gebruikt bij de aanleg van de weg, die in het dialect tiendhout werden genoemd. 

De lucht begon zo zwaar te betrekken opeens dat we de route 1 km hebben ingekort en net voor de bui losbarstte zaten we droog in de auto. 

Dit keer eens een keertje geluk!









.






























No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Brazilië en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.