Blog Archive

Followers

Tuesday, November 2, 2021

3-9-'21. Museum Prinsenhof Delft en rondje fietsen. 60 km.

Het was vandaag stralend weer en buurvrouw Patricia en ik besloten om een stuk te gaan fietsen ipv te wandelen. Zij heeft ook sinds kort een museum jaarkaart en had wel oren in het Prinsenhof. 

Dus wij fietsten langs de Vliet tot we in Delft aan kwamen. Museum Prinsenhof is gevestigd in het voormalige Sint-Agathaklooster. Het museum belicht Delfts blauw, grote Delftse wetenschappers (Hugo de Groot, Antoni van Leeuwenhoek), Delftse meesters, Willem van Oranje en het Huis Oranje-Nassau. 

In 1403 kregen een aantal gebouwen in Delft de status van nonnenklooster. Agatha was de eerste mater. Spinnen en weven vormden de inkomstenbron van het klooster. Het welvarende klooster trok vrouwen aan uit vooraanstaande families, waardoor de rijkdom van het klooster toenam. De meisjes kwamen op 15 jarige leeftijd binnen en na hun intrede als non was er geen contact meer met de buitenwereld. 

Het klooster bleef bespaard voor de beeldenstorm in 1566. Maar in 1572 kwam het klooster in handen van de opstandelingen en Willem van Oranje, de leider van de Opstand, gebruikte het gebouw als woon- en werkcomplex. Zijn woon- en slaapvertrek op de eerste verdieping kijkt uit op de Oude Kerk. De nonnen mochten blijven maar er mochten geen nonnen meer bijkomen. 

 

Willem van Oranje werd vogelvrij verklaard in 1580 door Filips II en hij schreef een verweerschrift, de Apologie, die nog te lezen is in het museum. De Apologie werd vertaald in vijf talen en gestuurd naar alle vorstenhuizen. Het werd een bestseller - maar sommige passages zouden tegenwoordig fake news genoemd worden. Willem is 4 keer getrouwd en kreeg 12 kinderen. 

Hij werd in 1584 op de grote wenteltrap vermoord door Balthazar Gerards; de kogelgaten zitten nog altijd als stille getuigen in de muur. Zijn weduwe, Louise de Coligny geeft het gebouw terug aan het stadsbestuur. 

 

Foto boven; het moordwapen; een rodslotpistool. Een ontwerpstudie voor het grafmonument van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk. Een Medaillon en een 'memorienoot' met voorstelling van de moord.

In de slaap- en werkkamer van Willem van Oranje hangt vol met schilderijen.

Er waren nog steeds nonnen in het complex aanwezig; de laatste stierf in 1640. Het gebouw deed dienst als lakenhal, woning, pakhuis, looikamer, Latijnse School en voor militaire doeleinden. De voormalige eetzaal werd gebruikt als ontvangstzaal.

Rond 1900 begonnen de militairen het Prinsenhof te verlaten. In 1884 werd de eerste tentoonstelling georganiseerd in de 'Moordhal' en na restauratie kwam het in gebruik als Rijksmuseum.

De Waalse kerk is het oostelijke deel van het Sint-Agathaklooster en werd tot 2014 gebruikt door de Waalse Hervormde Kerk. Tegenwoordig is dit deel in gebruik als entree en museumwinkel. Er is een graf van een aantal kleinkinderen van Willem van Oranje. 

Een gedeelte van het Prinsenhof wordt gebruikt voor exposities. Dit keer kun je Jingdezhen porselein bekijken, dat vanaf de 14e eeuw door Chinese keizers werd gebruikt. Wat moet ik er van zeggen? Je moet er van houden;

Hierna liepen we naar buiten en maakten we een paar foto's van het markante gebouw; 

 



 

Tegenover de ingang was een erg leuk nostalgisch winkeltje met producten van begin vorige eeuw, zoals ouderwetse zeep, oudhollands snoepgoed, nostalgische poëzieplaatjes en nog een hele hoop meer. De fima Kouwenhoven had een (groot)handel in verfwaren, chemicaliën, glas en drogerijen. Zoals in die tijd gebruikelijk was, was er een uitgebreid sortiment. Achter in de winkel werd een compleet verffabriekje gebouwd; ze leverden het zogenaamde grachtengroen dat nog steeds op tal van gemeentelijke gebouwen is terug te vinden.

Het interieur uit het museumwinkeltje stamt grotendeels uit 1931 en is na het sluiten van de winkel in de stad verhuisd naar de huidige locatie, tegenover het Prinsenhof. Het is nu een plek waar oudere generaties herinneringen op kunnen halen en jongeren de sfeer van vroeger kunnen proeven. Er wordt nog steeds door vrijwilligers snoep, nostalgisch speelgoed, ansichtkaarten, poëzieplaatjes, zeep, borstels en olielamp-onderdelen verkocht.

Hierna maakten we nog een korte wandeling door Delft en we aten onze lunch ergens op een bankje op. We kwamen ook weer langs het prachtige stadhuis maar dit was ook vandaag niet te bezichtigen;

Hierna fietsten we met een omweggetje via Pijnacker en Zoetermeer weer terug naar huis. 

No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Brazilië en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.