Blog Archive

Followers

Sunday, November 7, 2021

15-9-'21. Limespad. Alphen aan de Rijn - Fort Wierickerschans. 19 km.

Vandaag liepen Tonia en ik het volgende stuk van het Limespad. We liepen door het centrum van Alphen aan de Rijn en hierna liepen we een flink stuk over het Jaagpad langs de Oude Rijn. We kwamen langs een leuk poortje;

Dit bleek de toegangspoort van de voormalige buitenplaats Berendrecht te zijn, dat in 1645 gebouwd en in 1769 weer afgebroken werd. Alleen deze poort werd gereconstrueerd en het terrein is als openbaar park ingericht.

Hierna kwamen we in Zwammerdam, maar daar ben ik eerder dit jaar al op een andere wandeling doorheen gewandeld en staan er foto's van op eerdere blogs. 

In Zwammerdam bevond zich het Romeinse fort 'Nigrum Pullum'. Hier zijn zes Romeinse schepen gevonden; drie kano's en drie platbodems; de grootste was ruim 30 meter lang. Er zijn in totaal 25 Romeinse schepen in Nederland gevonden. 

Na Zwammerdam liepen we door de weilanden naar Bodegraven;

In Bodegraven stond op een plein een afgietsel van een Romeinse bronzen ruiterhelm die langs de Oude Rijn is gevonden (het origineel staat in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden); 

In Bodegraven kwam ik er achter dat hier vroeger de fabriek van Andrélon had gestaan die in de jaren 40 opgericht was door kapper André de Jong.De naam is een samentrekking van 'Andrés Kapsalon'. De fabriek is inmiddels verhuisd.

We liepen een paar kilometers over Zuidzijde (van de Oude Rijn), en kwamen langs de meest fantastische frambozenstruik die ik ooit in het wild gezien had. We hadden allebei net geluncht, maar we aten frambozen tot we niet meer konden. Onbegrijpelijk dat niet heel Bodegraven deze struik leeg eet!

Er stond nog een bramenstruik naast maar die waren lang zo lekker niet.

Hierna bereikten we Fort Wierickerschans. Dit fort is gebouwd in 1673 in opdracht van stadhouder Willem III, om te voorkomen dat het Franse leger hier nogmaals de waterlinie zou oversteken. Het maakt deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie en ligt op de splitsing van de Oude Rijn en de Enkele Wiericke.

In 1747 wordt besloten de waterlinie meer naar het oosten te verplaatsen, werd besloten om het fort als buskruitmagazijn te gaan gebruiken, omdat het fort op veilige afstand van Bodegraven ligt.

Van 1870 tot 1915 fungeerde het fort vooral als Centraal Depot om gemobiliseerde soldaten te bevoorraden. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde een onderdeel van de Kriegsmarine zich op het fort. Na de oorlog zaten er korte tijd NSB'ers en collaborateurs vast. Tot 1998 werden er keuringen van munitie uitgevoerd en afgekeurde munitie hier tot ontploffing gebracht. Ook werd het een opslagplaats voor legergoederen, en werd het trainingscentrum voor waakhonden van Defensie. 

Vanaf 1998 is het eigendom van Staatsbosbeheer en is het terrein onderdeel van de Ecologische hoofdstructuur van Nederland, vooral vanwege het belang voor weidevogels. Er vinden ook evenementen plaats; toen wij er waren was er een uitgebreide kaasmarkt.

Nog een paar foto's van het fort;





Hierna zat onze wandeling er voor vandaag weer op.






















No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Brazilië en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.