Blog Archive

Followers

Wednesday, November 10, 2021

20-9-'21. Limespad. Fort Wierickerschans - Woerden. 18 km.

We parkeerden weer bij Fort Wierickerschans en na het fort;

 liepen we al snel in het landschap van de Oude Hollandse Waterlinie. Vlakke polders dus;

Ongelofelijk dat ze eeuwen geleden dit hele gebied tussen de Enkele en de Dubbele Wiericke tot op de meter nauwkeurig onder water konden zetten. (Alleen waren ook toen de boeren de dupe...). Wel heeft stadhouder prins Willem III de kade verhoogd, de zogenaamde Prinsendijk. Hier vielen mij  wat oude paaltjes op;

Het zouden toch geen mijlpalen van de Romeinen zijn?? Maar nee; bij een paaltje stond het duidelijk uitgelegd. Oorspronkelijk waren dit hoefslagpaaltjes; die terrein aftekenden van pachters. Het metrieke stelsel is in opdracht van de Franse regering ontworpen tussen 1790-1798. In een poging de revolutie uit te wissen werd tijdens de Restauratie dit overal weer ongedaan gemaakt. 

In de Benelux vond een 2e metricatie plaats in 1820; Koning Willem I vond het belangrijk om eenheid te creëren en werden traditionele eenheden als voeten, morgens en pinten vervangen door meters. Dit had als gevolg dat de hoefslagpaaltjes in 1900 vervangen werden door hectometerpaaltjes. Sinds 2014 is Historische Kring aan het proberen de hoefslagpaaltjes te behouden.

Hierna liepen we door Driebruggen; een gat met twee bruggen. We vervolgden een leuk graspad langs de Dubbele Wiericke. We kwamen langs de Wierickewachter; een toren uit 2017 met een mooi uitzicht over de omgeving;

Het kanaal (uit 1364!) voert overtollig water uit de polder Lange Weide af naar de Oude Rijn. Op de foto kun je het blauwe gemaal zien, dat naast een sluisvispassage ligt. Deze buis met een doorsnede van 60 cm laat vissen 'schutten' (zoals boten in een sluis).

Dwars door weilanden 

 kwamen we aan in Papekop. De naam van dit gat is een samenvoegsel van cope en paap. Een cope is een contract om een gebied te mogen ontginnen, in dit geval meer een moeras, eigendom van de bisschop van Utrecht. Deze gaf stukken grond uit om te ontginnen; de cope-ontginning. De opbrengst hieruit moest gebruikt worden om te voorzien in het levensonderhoud van de pastoor, 'de paap'. Papen is een spotnaam voor katholieken.


We liepen door tot Woerden, waar de wandeling eindigde voor vandaag.

 







.

















No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Brazilië en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.