Blog Archive

Followers

Saturday, March 14, 2020

12 maart. Topkapi paleis, Hagia Sophia kathedraal/moskee/museum en de Blauwe Moskee.

Omdat ik 4 volle dagen in Istanbul zou blijven, wilde ik de hoogtepunten een beetje verdelen over de 4 dagen. Maar nu de opmars van Corona steeds sterker wordt, had ik geen idee of ik niet iets eerder naar huis zou moeten dus vandaag maar als eerste naar het Topkapi Paleis.

Dit paleis is gebouwd in opdracht van sultan Mehmed in 1459, 6 jaar na de verovering van Constantinopel. In de 15e en 16e eeuw was dit paleis de belangrijkste woning en werkplek van de sultan, ondanks de aardbeving in 1509 en een grote brand in 1665.
Na de 17e eeuw verloor Topkapi gaandeweg zijn positie. Langs de Bosphorus werden nieuwe modernere paleizen gebouwd; in 1856 verhuisde sultan Abdulmejid I de hofhouding definitief naar het Dalmabahce paleis (zie blog van gister).

In 1923, toen de laatste sultan afgezet was, werd Topkapi definitief een museum.
Het complex heeft honderden kamers. Alleen de belangrijkste zijn nu nog te bezichtigen. Het paleis heeft nauwelijks nog meubels, maar wel een enorme collectie kleding, wapens, relikwieën, manuscripten, en huisraad.
Je mocht overal foto’s van nemen behalve van museumstukken.
Het meest waardevolle stuk is de ‘Spoonmaker’s diamond’; een peervormige diamant die echter aan mijn aandacht ontsnapt is.

Er waren nergens wachtrijen, ook niet bij de kaartverkooploketten, en al het was een enorm complex (gebouwd op ongeveer 650.000 m2) het was toch best druk. Ik wil niet weten hoe het hier in het hoogseizoen is!

Het complex bestaat uit 4 binnenplaatsen met talrijke kleine gebouwen en een harem met geheime gangen, waar de vrouwelijke familieleden van de sultan met zwarte eunuchen woonden.

Na de indrukwekkende hoofdingang met tughra’s (soort Islamitische ‘handtekening’) van belangrijke sultans boven en naast de ingang;


kwam ik op de 2e binnenplaats. Er was geen plattegrond en ik dwaalde een beetje rond. 
Ik vond op internet een aardig plattegrondje om jullie een idee te geven waar ik het over heb;


Grijs is de eerste binnenplaats (is minstens 2 keer zo groot als het groene oppervlak)
Groen is de 2e binnenplaats. (Rechter zijkant zijn allemaal keukengebouwen)
Rose is de harem.
Geel is de 3e binnenplaats met raadszaal en bibliotheek (De 2 blokjes in het midden)
Oranje is de 4e binnenplaats; hier heb je het beste zicht op de Bosphorus en de Halic rivier.

Aan de linkerkant was er een opvallend gedecoreerd gebouw met een klokkentoren;



Het bleek een tentoonstelling te bevatten van oa uurwerken, munitie, serviesgoed. Allemaal van dat pronkerige soort.

Aan de rechterkant van de 2e binnenplaats lagen de enorme keukens met de opvallende schoorstenen.
Hier werd door 800 man het eten voor de hele huishouding (4000 man) geproduceerd.


De schoorstenen op de achtergrond van deze holle boom. Er staan een paar van deze bomen, uitgehold door schimmels maar nog steeds levend.




Via een volgende poort (‘Gate of Felicity’) liep ik de 3e binnenplaats op;


Ik kwam direct bij de ingang van de raadszaal;


Deze had aan alle kanten deuren; voor diverse leden van de hofhouding, voor bezoekers en de sultan had zijn eigen deur. De gouden troon, een enorme bank en de open haard waren nog te bezichtigen;


Direct achter de raadszaal was de bibliotheek;


De boeken in de bibliotheek zijn replica’s om de kostbare originele manuscripten en boekwerken te beschermen;


De harem kon je via de 2e en via de 3e binnenplaats betreden. Ook deze harem had een aparte entreeprijs; hierdoor was het een stuk rustiger binnen. De harem heeft meer dan 400 kamers.
Je kon helaas niet overal komen. Ik had de geheime gangen wel willen ontdekken.


Het trapje aan de linkerkant was het opstapje voor de sultan op zijn paard. Die kwam dus het 1e deel van de harem in!
In de harem waren een paar lange gangen. Veel muren waren betegeld en de vloer was meestal van keien, soms van marmer (badkamers) of van hout (huis- en slaapkamers). De muurtegels deden vaak ‘delfts-blauw’ aan. In mijn ogen een bont allegaartje en misschien koel ik de zomer, maar in de lente nog erg kil!

 

De luiken en deuren die uitkwamen op de gangen, waren de kamers van de concubines en kinderen. Ik kan me niet voorstellen daar je hele leven te moeten doorbrengen;


Dit was de kamer van de moeder van de sultan;



En dit was de slaapkamer van de sultan;


 De badkamer die de sultan en zijn moeder deelden;




 De toilet had nog geen spoelsysteem (in het nieuwe kasteel wel).


Dit was de huiskamer van de sultan, met een balkon op de 1e verdieping;



En dit was het plafond van de huiskamer, met nog een stukje balkon;




Hier waren nog meer kamers, op de 1e etage, die je niet kon bezichtigen. Deze kamers hadden uitzicht op de binnenplaats van de harem en op het (ondiepe) zwembad;



Als laatste de gebedsruimte in de harem;


Ik vond het echt bijzonder om hier te kunnen lopen! 

Hierna liep ik naar de 4e binnenplaats, waar je een goed uitzicht had over de Bosphorus en de Halic rivier. Je zag de oude muren van de binnenstad, en ook de treinrails en een klein stukje van een autoweg;


Op de 4e binnenplaats waren weer diverse gebouwen;


Dit was de Yerevan Kiosk; de sultan kon hier 40 dagen in retraitre. Van binnen zag het er zo uit;



Het gebouw waar de mensen voor lopen, is de besnijdenis kamer voor de jonge prinsjes. Binnenkant;


In een ander gebouw kon je 37 schilderijen van diverse sultans bekijken. De meeste waren echter replica’s om de originelen te beschermen tegen de invasie bezoekers.

Hier waren ook enkele van de ‘meest heilige relikwieën van de moslim wereld’ tentoongesteld. Zelf vond ik de staf van Mozes en de voetafdruk van Mohammed het meest indrukwekkend maar ik betwijfel bij beide of ze wel echt zijn. (Net als alle tanden van Mohammed die overal ter wereld in kistjes tentoongesteld worden...)
Ook hier zijn 1 tand, een baardhaar, 2 zwaarden, een jas en een brief van Mohammed te vinden.

Nou, en toen had ik het hele paleis wel zo’n beetje gezien. 

Ik liep naar buiten, en op de 1e binnenplaats stond een byzantijnse kerk ‘Hagia Eirene’. Iedereen liep er straal langs dus ik ook maar.. tja... hoeveel gebedshuizen kun je bekijken op 1 dag?


Naast deze kerk ligt de beroemde Hagia Sophia.

Eerst kwam ik langs een paar tombes, oa van Sultan Selim II en Murat III;


Er stonden 8 tombes met in elk diverse kisten en er was geen mens te zien.
Ik heb er ook maar 2 bekeken. Telkens je schoenen uit doen stimuleerde ook niet...

Na de tombes, die een aparte ingang hebben, moest je nog 2 hoeken om voor je de ingang van Hagia Sophia in kon gaan (na betaling van een redelijk forse entree prijs.- 21 Euro).


Hagia Sophia (= heilige wijsheid) is binnen 6 jaar gebouwd in 537 - de mozaïeken waren veel later pas klaar. (Vanaf het jaar 360 stonden hier al kerken, die door branden en opstanden een paar maal vernietigd werden). Hagia Sophia was destijds 1000 jaar lang het grootste gebouw ter wereld en een architectonisch hoogstandje. De Byzantijnse keizer Justinian I heeft de opdracht tot de bouw gegeven.
De dome is zeer indrukwekkend; gebouwd op 55.6 m hoogte en een doorsnee van bijna 32 meter. De dome is in 558 ingestort maar binnen 4 jaar weer herbouwd. Ook een brand en een aardbeving in de 9e en in de 14e eeuw brachten veel schade.

Tot 1453 bleef het een oost-Orthodoxe kathedraal; na de verovering door Sultan Mehmed werd de kerk  (na een vreselijke slachtpartij) omgebouwd tot een Ottomaanse moskee. De bellen, het altaar, mozaïeken van Jezus, Maria en Christelijke heiligen werden vernietigd of overgeschilderd en een mihrab, een minbar en 4 minarettenen toegevoegd. 
In 1847 was er nog een grote Ottomaanse renovatie.

In 1935 besloot de Turkse president Atatürk de moskee in een museum om te bouwen. Na verwijdering van pleisterwerk kwamen er diverse mozaïeken te voorschijn.
Er bleef een gebedsruimte voor Christenen en moslims en sinds 2013 worden de minaretten 2 maal daags gebruikt voor een gebed. In 2016 werd er weer een Islamitische dienst gehouden. President Erdogan wil dat Hagia Sophia weer volledig een moskee wordt en geen museum, maar UNESCO’s world heritage committee heeft hier nog geen toestemming voor gegeven.



De grote dome, omringt door halve domes, gezien via de grootste kroonluchter. Er zijn verzen uit de koran op de dome geschilderd.



Er valt nog genoeg te renoveren aan het plafond!




Er zijn diverse bezienswaardigheden in Hagia Sophia. 
De keizerlijke deur is de grootste deur (7 meter lang) en is in de 6e eeuw gemaakt naar men zegt van hout van de ark van Noah.

Ook is er een pilaar met een gat in het midden, bedekt met bronzen platen. Deze pilaar heeft buitenaardse krachten en het aanraken van de damp op de pilaar kan ziekte genezen.

Veel mozaïeken komen uit de 6e, 10e en 12e eeuw, en zijn goudkleurig.
Dit is de beroemde Apse mozaïek van Maria en Jezus;


Boven diverse ingangen zijn nog enkele mozaïeken te vinden.
Ik heb niks met mozaïek.

Ik heb het hele museum vrij vlot doorlopen. Het was te veel en weinig uitleg. 
Dit is de grootste doop-fontein (bad) van de wereld (???);



Op een gegeven moment ben ik maar naar buiten gelopen. Ik had genoeg gezien. 

Tegenover Hagia Sophia stond de Sultan Ahmed moskee, bekend als de Blauwe Moskee. Deze is gebouwd tussen 1609 en 1616. Deze moskee heeft maar liefst 6 minaretten en is bedekt met handgeschilderde blauwe tegels. Ook komt er blauw licht binnen via de 5 domes en de 8 halve domes. Deze moskee wordt nog actief gebruikt dus mocht je niet overal komen, moest je je haar, benen en armen bedekken en je schoenen uit doen. Ik vond de moskee wel aardig maar als je hem mist is daar goed mee te leven;







Na de Blauwe moskee liep het al tegen 4 uur. Ik besloot richting huis te wandelen via de Grote Bazar. (Gister was ik in de Kruiden-bazar geweest). De Grote Bazar was volledig overdekt, en om niet te verdwalen bleef ik constant rechtdoor lopen. Het leek erg op de Kruiden-bazar maar dan veel groter. Ik was blij dat ik op een gegeven moment een uitgang vond en gebruikte maps.me om te kijken waar ik was. Ik kwam nog langs een bootterminal en besloot dat ik de volgende dag de Bosphurus zou oversteken; dan zat ik in Azië; mijn 5e continent in 10 weken!! (Curacao wordt tot noord-Amerika gerekend).
Ik liep de Galata brug over en besloot daarna in een Indiaas restaurant te gaan eten. Ik liep nog even langs huis en daar ontdekte ik dat Trump vandaag het luchtruim tussen Europa en Amerika heeft dichtgedaan. Ik zocht contact met Peter; ik kreeg wel het gevoel dat ik geen risico meer moest nemen en mogelijk eerder dan zondag terug moest gaan vliegen. Peter zat echter op de golfbaan en zei dat het veranderen van mijn ticket door kantoor moest gebeuren. Dus ik ging maar eerst uit eten. Het was heel erg lekker en weer thuis was Peter nog aan het golfen.
Ik besloot om 22 uur maar gewoon te gaan slapen; ik kon toch niet meer naar huis op vrijdag dus misschien zaterdag dan maar.





.

No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Brazilië en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.