Blog Archive

Followers

Sunday, September 2, 2012

8 juli. Aankomst in Rome

Na 3 nachtjes bij Trude en Rene in Elgg vertrokken we richting Rome. Het was 900 km en zonder enig oponthoud bereikten we tegen half 6 ons appartement in een buitenwijk.
Het appartement was gelegen naast een metro waarmee je binnen 10 minuten in het centrum was. Er was ook een supermarkt met vers brood om de hoek, dus het was een perfecte stek voor ons.
De eerste avond besloten we de auto niet meer te gebruiken en namen de metro naar de halte 'Colosseum' omdat we daar wel restaurantjes zouden verwachten.
Uit de metro liepen we direct tegen het Colosseum aan en hoewel hij inmiddels dicht was, was het al heel bijzonder dat enorme theater aan de buitenkant te kunnen bewonderen;


De volgende ochtend stond ik vroeg op, kocht ontbijt en wekte daarna de rest van het gezin, want ik stond te popelen om Rome in te gaan. Niet alleen om de hordes toeristen een beetje voor te blijven, maar ook om nog wat van de koele ochtend temperaturen te kunnen genieten.
We begonnen met het Colosseum. De bouw werd begonnen in 72, en was klaar in 80. Het ovalen grondvlak meet 188 bij 156 meter en heeft een omtrek van 527 meter. De hoogte van de gevel is ruim 48 meter. De buitenmuur heeft drie rijen van 80 bogen.
We kochten een kaartje en gelukkig waren de rijen nog te overzien. En dan eindelijk; naar binnen. De toeristenhoeveelheid viel best mee, maar dit amphitheater bood vroeger plaats aan meer dan 50.000 toeschouwers, dus we konden best foto's maken zonder te veel toeristen in beeld.

Voor de keizer was er een aparte loge aan een van de lange kanten van de arena met een eigen ingang. Aan de overzijde was de loge voor de keizerin en de Vestaalse maagden. De senatoren hadden marmeren zitplaatsen direct aan de arena (op de linker foto links achter de houten vloer). Andere mannen zaten naargelang hun sociale positie dicht bij de arena of er verder vandaan. Op de vierde galerij zaten de vrouwen van welgestelde Romeinen. De arena, die door een muur van 4 meter hoog van het toeschouwersgedeelte gescheiden was, meet 76 bij 44 meter, en was gevuld met geel zand.

Het Colosseum kon worden afgedekt met een canvas zonnescherm.

Naderhand is er nog een hypogeum (foto boven) bijgebouwd: het ondergrondse labyrint Hier waren 60 valluiken en 30 liften. Door de luiken en liften konden bijvoorbeeld tijgers naar de arena geleid worden.

Bij normale spelen in het Colosseum werden ’s morgens wilde-dierengevechten gehouden waarbij mannen vochten met allerlei wilde dieren. De arena werd op passende wijze ingericht met rotspartijen, struiken, e.d. Tussen de middag was er voor geïnteresseerden een pauzeprogramma waarin veroordeelde gevangenen voorde wilde dieren werden gegooid. In de latere Oudheid werden vooral veel christenen tot de wilde dieren veroordeeld. Het middagprogramma met de gladiatorengevechten vormde het hoogtepunt.

Met de opkomst van het Christendom ontstond er steeds meer verzet tegen de spelen. De gladiatorengevechten werden afgeschaft in 404 nadat het Christendom tot staatsgodsdienst werd verheven. De laatst voorstelling werd gehouden in 523.

Het Colosseum heeft te lijden gehad onder verschillende natuurrampen. Een blikseminslag in 217 en twee grote aardbevingen in 847 en 1394, die het Colosseum verder verwoestten. In de 12e eeuw werd de ruïne van het amfitheater omgebouwd tot fort. De belangrijke Romeinse families beschouwden het Colosseum als een groeve waar bouwmateriaal (marmer en ijzer) gehaald kon worden voor hun nieuw te bouwen kerken en paleizen.

Aan deze plundering kwam pas een einde in 1749 toen Paus Benedictus XIV de historische waarde van het Colosseum inzag en het verdere gebruik als steengroeve verbood. Hoewel het Colosseum niet meer de oorspronkelijke afmetingen heeft, is het nog steeds een imposant geheel en trekt het dagelijks duizenden toeristen. In de moderne tijd is een gedeelte van de houten arenavloer weer aangebracht.

Het was een fantastische ervaring en we keken onze ogen uit. We zijn het helemaal eens dat het Colosseum in 2007 tot een van de 7 nieuwe wereldwonderen is gekozen.

Forum.

Na het Colosseum staken we de weg over en bereikten we het Forum. Hier werden 3000 jaar geleden de eerste nederzettingen gebouwd. In de volgende 1500 jaar bouwden koningen en keizers woningen, tempels, basilica's, triomfbogen, winkelstraten, podia en een comitium (vergaderplaats van het senaat).

Boog van Septimius Severus.

Ook Julius Ceasar had grote plannen voor een herinrichting van het forum, maar hij werd in 50 v Chr vermoord voor al zijn bouwwerken klaar waren. Zijn opvolger Octavianus bouwde op de crematieplaats op het forum in 29 v Chr de tempel van Ceasar.

Hier zijn alleen nog wat hopen steen van over, en op de plek waar hij gecremeerd is, worden nog af en toe wat bloemen neergelegd;

rechts de restanten van de tempel van Ceasar; onder het half ronde afdakje is de gedenkplaats.

In de eerste eeuwen na Chr werden nog wel enkele tempels bijgebouwd, maar verder werden er voornamelijk kleinere monumenten en erezuilen ter ere van de keizers opgericht.

In 283 woedde een grote brand op het Forum die veel gebouwen beschadigde.

Rond 550 begonnen de eerste katholieke kerken op het forum te verschijnen.

Gedurende de Middeleeuwen had de uitgedunde bevolking van Rome niet meer de middelen om de antieke gebouwen op het forum te onderhouden en de meeste bouwwerken vervielen tot ruïnes. Een aantal aardbevingen, met name die van 847 brachten grote schade toe aan de verlaten gebouwen en het kostbare marmer en ijzer werd uit de ruïnes verwijderd om in nieuwe gebouwen hergebruikt te kunnen worden. Gedurende de eeuwen vormde zich een grote laag puin en aarde over de restanten, die daarna vrijwel geheel onder de grond verdwenen. Het forum veranderde langzaam in een weiland waarop boeren hun koeien tussen de laatste antieke resten lieten grazen. Het kreeg destijds de bijnaam Campo Vaccino, het koeienveld.

Vanaf 1800 ging men beginnen met de eerste opgravingen. Na 1870 volgde een algehele opgraving van het Forum. Hierbij werden veel belangrijke vondsten gedaan en het forum in zijn huidige staat dankt zijn uiterlijk aan deze opgravingen.

Tegenwoordig vormen de restanten van het Forum Romanum een archeologisch park, dat volstaat met stukken ruines. De triomfbogen lijken er nog het beste vanaf te zijn gekomen, van de andere brokken steen kun je vaak niets meer herkennen. Er zijn ook weinig bordjes geplaatst. Toch kun je over het enorme terrein prachtig wandelen en genieten van de erfenis van het Romeinse rijk;


De hippodroom van Domitianus is een bouwwerk op de heuvel Palatijn.
De functie die dit gebouw in Romeinse tijden had onzeker. Het is 160 m x 48 m groot, en men denkt dat het een siertuin is geweest.




Triomfboog van Titus met op de achtergrond het Colosseum.

Hierna waren mijn gezinsleden dringend aan een ijsje toe:


Na de lunch bezochten we nog de beroemde Trevi fontein, gebouwd in het midden van de 18e eeuw. Het thema van het bouwwerk is de oceaan met majestueuze zeegod Neptunus op een schelpvormige strijdwagen die door gevleugelde paarden en jonge zeegoden (tritons) naar de oceaan wordt getrokken. Het ene paard is rustig, het andere steigert. Dit symboliseert de twee gezichten van de zee. Op een gemiddelde dag wordt er ruim 3000 euro in de fontein gegooid door toeristen die terug willen komen. Dit wordt er regelmatig uitgevist en besteed aan goede doelen.

Trevi Fontein

Hierna bezochten we, inmiddels redelijk op ons tandvlees, nog de Spaanse trappen.
De trappen zijn gebouwd tussen 1723 en 1726. De stijl van de Trappen wordt als één van de mooiste voorbeelden van de vroege Rococo in Rome gezien. De trappen behoren bij de kerk Trinita dei Monti die in opdracht van Lodewijk XII is gebouwd. Niemand had nog puf de trappen op te lopen, laat staan een blik in de kerk te werpen. Het was genoeg voor vandaag!

Spaanse trappen


DAG 2.

Vanochtend weer een poging gedaan de familie wat vlotjes te mobiliseren, maar met pubers gaat dat tergend langzaam...
Maar toch nog tegen 9 uur liepen we rond op de binnenplaats van het Capitoline museum. Het is werelds oudste nationale museum, gesticht in 1471, vol met voornamelijk beeldhouwwerken. Ik liep met 3 ongeinteresseerde types in mijn kielzog, en toen ik ook nog doorhad dat de prijzen waren verdubbeld, dacht ik; laten we voor dat geld straks maar lekker gaan lunchen.
We keken nog wat rond op de binnenplaats;


en gingen daarna op weg naar de volgende attractie; het il Vittoriano;



We hadden eigenlijk geen idee wat het was, maar het was zo overweldigend aanwezig dat we er nieuwsgierig naar waren. Het enorme, puur wit marmeren gebouw is gebouwd rond 1900 ter ere van Victor Emmanuel II, de eerste koning van verenigd Italie (afgebeeld als standbeeld; middenvoor op een paard). In het gebouw is een museum gewijd aan de eenwording van Italie. Ook is er het graf van de onbekende soldaat in gehuisvest.
Je kunt met een lift bovenop het dak komen, waar 2 standbeelden staan van de godin Victoria, die rijdt op een vierspan;


Het uitzicht vanaf het dak was fantastisch. Aan de ene kant had je een uitzicht over het Forum (midden voor de tempel van Ceasar en de triomfboog van Titus links achter);

Aan de andere kant keek je uit over Rome;


Toen we naar beneden gingen, hadden we halverwege een mooi uitzicht op Piazza Venezia;


links het Palazzo Venezia waar Mussolini woonde en zijn speeches hield vanaf het balkon.


Hierna liepen we naar het Pantheon. Het oorspronkelijke gebouw dateert uit 27 v Chr. en in 80 n. Chr. werd deze tempel tijdens een grote brand die Rome teisterde, verwoest. In 125 werd het Pantheon geheel herbouwd, waarbij het zijn huidige ronde vorm kreeg (achter 3 rijen Korinthische zuilen).
In 609 werd de tempel aan de paus geschonken, die er een kerk van maakte. Om deze reden is het Pantheon nooit afgebroken, wat bij de meeste andere niet christelijke tempels in Rome wel gedaan is.



De grote bijzonderheid van het Pantheon is de betonnen koepel in het ronde dak. Deze koepel heeft een centrale opening, de oculus, van 8.7 meter.
Deze opening is ook echt open en het regent dus soms naar binnen. De vloer is licht gebogen om het regenwater af te voeren. De diameter van de koepel is gelijk aan de hoogte van de vloer tot aan de oculus: 43,30 meter.

Het is de grootste koepel van ongewapend beton ter wereld. Om deze enorme koepel te maken hebben de Romeinen enkele trucs toegepast:

  • de oculus zorgde ervoor dat de koepel soepel bleef en zo bestand was tegen aardbevingen;
  • de Romeinen beperkten het gewicht van de koepel, door uitsparingen in de koepel aan te brengen en door naar boven toe de koepel dunner te maken en lichter materiaal te gebruiken. De schil van de koepel is bovenaan bij de oculus 1,2 meter dik en wordt naar onderen toe steeds dikker en rust tenslotte rondom op 7 meter dikke muren.

Het is een ongelooflijk staaltje van bijna 2000 jaar oude bouwkunst die diepe indruk maakte. Er staan nauwelijks kerkbanken en de muren zijn rijkelijk versierd. Maar het dak (linker foto, stukje van de oculus nog net zichtbaar) maakt de meeste indruk;


Hierna hebben we nog wat door de stad gezworven, gelunched, ijs gegeten, en terug naar ons appartement gegaan voor een welverdiende siesta. 's Avonds weer terug, en hebben we in de buurt van Piazza Navona gegeten.


.




No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Brazilië en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.