Blog Archive

Followers

Sunday, September 2, 2012

11 juli. Dagje naar het Vaticaan.


Onze 3e dag in Rome gingen we besteden aan Vaticaanstad. (ha - weer een 'landenpunt' verdiend!)
We hadden van te voren tickets geboekt, en we besloten eerst maar eens de Vaticaanse Musea te gaan bekijken. Deze groep musea zijn gerangschikt in paleizen, waarin de kunstschatten van het Vaticaan te bezichten zijn. Het zijn collecties van 20 eeuwen verzameldriften van 149 pausen.

Links; ingang van het museum. Rechts; de musea gezien vanaf de koepel van de St Pieter.

Binnen moesten we door zware beveiliging, alles wat los zat moest worden ingeleverd en daarna konden we eindelijk naar binnen.
Paus Sixtus IV heeft eind 15e eeuw de aanzet gegeven tot de bouw van het 1e museum. Hij was ook de opdrachtgever van de bouw van de Sixtijnse Kapel. De huidige musea ontstonden pas in de 18e en 19e eeuw.
Ik had van te voren een lijstje gemaakt van de belangrijkste bezienswaardigheden. Dat was vrij handig want het was overweldigend veel. Van oud Griekse beeldhouwkunst tot geroofde mummies en andere kostbaarheden uit Egypte, tot wandkleden, meubels, bijbel collecties, en natuurlijk heel veel schilderijen en fresco's.
Een kleine indruk;

In de Stanze de Rafaello vonden Lilith en ik dit schilderij 'de school van Athene' het mooist.

een voorbeeld van andere kunst van Rafaello;




Wandkleed

De galerie van de geografische kaarten (die in het niet vallen door dat drukke plafond)


Zalen vol kunstvoorwerpen.


Plafond van de sixtijnse kapel.

Deze werd geschilderd van 1508 - 1512 door Michelangelo. De schepping van Adam (iets links in het midden) is de bekendste fresco.
De sixtijnse kapel is de hofkapel van de paus. Ook is het de ruimte waarin het conclaaf de nieuwe paus kiest.
Je mocht geen foto's maken in deze kapel, en je mocht er ook niet praten. (de afbeelding komt van internet)
We zijn rustig gaan zitten tegen de zijmuur en hebben er een poosje stil om ons heen gekeken. Het was overweldigend.

Af en toe kon je vanuit het museum en blik naar buiten werpen op de beroemde tuinen van het Vaticaan (links) en kreeg je een glimp van de koepel van de St. Pieter (rechts);

  

We hebben er wel een paar uur rond gelopen. Het is niet te bevatten hoe rijk het Vaticaan moet zijn.
Hierna besloten we dat het genoeg was en liepen we naar buiten, om de St Pieter te gaan bezichtigen.
De Sint Pieters-basiliek is een katholieke kerk aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De kerk werd tussen 1506 en 1626 gebouwd op de plaats van het vroegere circus van Nero, waar volgens de overlevering de apostel en eerste Paus, Petrus, gekruisigd en begraven werd.
Op het beroemde, sleutelgat vormige plein voor de St Pieter, stond een flinke rij mensen, maar het schoot goed op en na een poosje mochten wij ook naar binnen;

  


Het voorportaal heeft 5 bronzen deuren. De deur geheel links, de Deur van de Dood, wordt na het overlijden van de paus gebruikt om het lichaam de basiliek via deze deur te verlaten.
De rechtse deur werd vandaag bewaakt door de Zwitserse garde. 2 nonnen probeerden iets af te leveren maar werden ter onverrichte zaken terug gestuurd;



In de basiliek bevinden zich oa verschillende praalgraven, 395 beelden, 44 altaren en 135 mozaiken. De Sint-Pieter heeft een oppervlakte van 15 160 vierkante meter, en biedt ruimte aan ongeveer 60 000 mensen.


Onder het middenschip van de basiliek bevindt zich de crypte met de praalgraven, waarin 148 overleden pausen werden bijgezet.
De tombe, met de relieken van de Heilige Petrus ligt recht onder het hoofdaltaar in de kerk.

links; interieur van bovenaf gezien. Rechts; het baldakijn van Bernini uit 1633.




De grote koepel boven de graftombe van Petrus wordt omhooggehouden door 4 enorme zuilen. De koepel werd in 1593 voltooid. De bronzen bol op de top heeft een doorsnede van 3.2 meter.

Het was mogelijk om de koepel op te klimmen, maar het was bloedje warm, de wachtrijen waren enorm en we hadden alle vier honger. Dit uitzicht hebben we dus gemist;




.



No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Braziliƫ en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.