Blog Archive

Followers

Tuesday, March 10, 2009

Brood bakken in de tropen




Toen ik rond de eeuwwisseling in Singapore woonde, was er bedroevend weinig brood te krijgen. (Chinezen zitten 3 keer per dag achter een kom rijst of noedels met groente en vlees).
Ik herinner me van dat vierkante fabrieksbrood, weeeeken houdbaar, en ik maakte er altijd tosties van om het weg te krijgen.
Inmiddels is er veel verbeterd op dat gebied. Er zijn een paar bakkerij ketens gekomen, die zeer redelijk brood verkopen en zelfs in supermarkten hun schappen hebben. Maar toch... ik blijf een kritische bakkersdochter.

Jeanette Bruinsma, die ik nog kende van 8 jaar geleden, heeft inmiddels zoveel brood zelf gebakken, dat ze hier cursussen in geeft. Vooral in Zwitserland heb ik regelmatig mijn eigen brood gebakken, in Australie had ik een broodbakmachine, maar het kost toch allemaal aardig wat tijd en mijn gezin is eigenlijk altijd heel tevreden met gewoon lichtbruin brood zonder te veel fratsen. (en op zondag wit brood met Nederlandse hagelslag). Dus eigenlijk had ik me er heel lang niet meer zelf aan gewaagd.

Maar ik was toch erg benieuwd wat Jeanette me kon leren, dus ik op cursus.
In al die jaren dat zij inmiddels hier woont, heeft ze het broodbakken bijna tot professie gemaakt. Ze geeft les oa in krentenbollen, kaiserbrodchen, ciabatta, olijvenbrood, walnotenbrood, fougasse en focaccia met gorgonzola en mozzarella.
Als ik zelf een paar dames wist op te snorren, mocht ik kiezen welke broden ze ging leren. Ik had mn interesse in de laatste 4 broden, en die dames had ik zo bij elkaar.
Dus wij op cursus;



Ze leerde dat je het deeg of een half uur zelf kon kneden, of een goede mixer kon aanschaffen. (broodbak machines konden in haar ogen ook niet veel goeds doen)
Ha- ideaal; die mooie kitchen aid van mij heeft prima deeghaken!
Ook hoorden we dat het Singaporese klimaat eigenlijk perfect is voor het rijzen van het brood; het deeg na het kneden gewoon afdekken met wat folie en hop naar buiten! Warmte en vocht; wat wil je nog meer.

Ik leerde hoe belangrijk het was het deeg goed te vouwen, ook een keer halverwege de rijstijd.

Terwijl het ene deegje stond te rijzen, maakten we het volgende deegje en zo voorts.
Al snel kwam het eerst brood (olijven brood) de oven uit en we hadden bijna geen geduld om het ook maar even te laten afkoelen zodat het vast te pakken en snijdbaar zou zijn;


olijven brood (links) en focaccia met gorgonzola en mozzarella (rechts)

Als je het rechter brood open sneed, vind je een dikke laag gorgonzola, mozzarella en basilicum... mmm... heerlijk! Maar wat minder geschikt voor dagelijkse consumptie...


De achterste broden zijn fougasse, apart gekruid met anijszaad, en de middelste broden zijn mijn grote favoriet; walnotenbrood.


Het was een groot succes, en wie het wil proeven; kom maar langs!!







No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Braziliƫ en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.