Blog Archive

Followers

Wednesday, February 11, 2009

Lo Hei


Lo Hei is the act of tossing yu sheng.

Nog niet duidelijk?

Yu sheng is een salade van witte radijs, wortel, rode paprika, gember, peterselie, pinda's, geroosterde sesam zaadjes, gember, rauwe vis (vaak zalm, tonijn en/of inktvis), ui, gedroogde papaya, stukjes gebakken yam, Chinese kroepoek, 5 kruiden poeder en een pruimensaus. Met name de rauwe groentes worden in hele dunne sliertjes geraspt, de vis in flinterdunne plakjes geschaafd en alle ingredienten worden om de hoofdschotel gerangschikt.



Yu sheng wordt als voorgerecht gegeten tijdens de 2 weken van het Chinese nieuwjaar, met name op Renri, de 7e dag van het nieuwe jaar. De hele familie zit om een ronde tafel, en nadat alle schaaltjes zijn toegevoegd aan de grote basis salade, begint de pret, of te wel het tossen van de salade.
Het is de bedoeling dat iedereen met chopsticks de salade gaat mixen, door de salade zo hoog mogelijk in de lucht te gooien. Op dit ogenblik wordt er luid Lo Hei geroepen. Lo Hei betekent; door elkaar mixen, maar deze klanken staan in het Chinees ook voor 'meer en meer voorspoed'



Hoe hoger de salade komt, hoe meer geluk in het komende jaar, en de wensen die hardop worden uitgeroepen, zullen met dat geluk ook uitkomen...

Misschien kun je je geen voorstelling maken van de smaak van dit gerecht. Ik kan het het beste omschrijven als verrassend. Door de vermenging van zoveel verschillende smaken, lijkt elke hapje anders, omdat in elk hapje een ander ingredient iets meer overheerst.
We waren met ongeveer 20 Nederlandse dames gaan salad tossen, en we zaten aan 2 grote ronde tafels met een draai plateau in het midden. Nadat de salade getost was, werd hij over de bordjes verdeeld en konden we het proeven.



Hierna werden in zeer rap tempo de overige gerechten geserveerd. Vorig jaar hadden de dames die dit georganiseerd hadden, de inhoud van de maaltijd over gelaten aan het (erg goede) restaurant, die na de salade een traditionele Chinese maaltijd op tafel toverde. Zeewier, varkensvlees van ontraceerbare lichaamsdelen, en troebele zoute soepjes bedorven toen de rest van de maaltijd. Dit keer was er een verbod voor varkensvlees uitgevaardigd, en door goed overleg kwamen er zeer verrassende hapjes op tafel; gefrituurde garnalen met fruit en mayonaise, zeer goed gemarineerde biefstuk, baby kaylan (groene groente), kip met een bijzondere citroensaus, gebakken rijst en natuurlijk long-life noedels. Het smaakte allemaal even lekker en het toetje, iets van vanille ijs in een romig sausje van mango, passievruchten, flinterdunne stukjes grapefruit en piepkleine jellyballetjes was een overheerlijk sluitstuk van de aparte maaltijd.

Een verrassende vervanging van de iftar in het midden oosten...





No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Braziliƫ en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.