Blog Archive

Followers

Saturday, August 13, 2016

Op pad met kruidendeskundige en natuurgids Jules Faber

In een Gorcums suffertje kwam ik een artikeltje tegen dat Jules Faber op zaterdag, 13 augustus een 'Eetbare planten- en kruidenwandeling' in Gorinchem ging organiseren. Het onderwerp intrigeerde me en ik besloot mee te doen.
De deelnemers (ik denk zo'n 20 dames en 6 heren) verzamelden zich op een parkeerterrein en Jules bleek een gepensioneerde herbalist te zijn. Hij hield een korte inleiding waarin hij vertelde dat je moet weten WAT je plukt, WAAR je het plukt of het TOEGESTAAN is. Hij adviseerde jonge scheuten of bladeren te plukken, liefst ver van de berm.

Hij had crackers gemaakt met een collectie eetbare bloemen en kruiden, en we kregen allemaal een cracker voor de wandeling van start ging;


De crackers zagen er prachtig uit en smaakten naar ... crackers met smeerkaas en ondefinieerbare plantjes.

Voor we allemaal een stap konden zetten had hij zijn eerste bloem al te pakken. Ben de nette naam vergeten (ik was mijn notitieblokje aan het opbergen want ik besloot foto's en aantekeningen te maken op mijn Iphone) maar waarschijnlijk kennen jullie hem ook bij de volksnaam 'Pispotje'. Jules legde uit dat bijna alle witte bloemen rustgevend zijn. Het blad moet je niet eten, maar het pispotje zelf kan wel;


Binnen 2 stappen vond hij een Wilgenroosje. Dit is verzachtend bij keelpijn. In de winter gebruik je de wortel. Het blad is ook eetbaar maar als de plant bloemen heeft zit al de energie in de bloem;


Weer 2 stappen verder vond hij een blauw/paarse distel. Goed voor keel, voorhoofdsholte ontsteking en long problemen. Jules adviseerde de kopjes te plukken met het kelkje, zet 8 knopjes een nachtje in water in de koelkast en je hebt je kruidendrankje. Omdat de smaak een uitdaging kan zijn, adviseert hij er ook 8 rode klavertjes bij te doen;



Smeerwortel is bloed reinigend en pijnstillend. Zeer geschikt voor schaafwonden. 
Recept; 
zuurvrije vaseline au bain marie verwarmen (doe wat glazen knikkers in het water) tot vaseline transparant is. Voeg wat fijngehakte wortel toe tot vaseline verzadigd is. Na 24 uur is de wortel gezakt, zeef wortel eruit en herhaal procedure 5 keer in 5 dagen. Steeds afzeven. 
Wortels geoogst in het voor of najaar zijn het best.
Als de smeerwortel witte bloemen heeft zit er meer ijzer in de grond.


Nog een stap. (Dit ging geen zware wandeling worden...)
En kijk; het blad van het Fluitekruid. Dit wordt gebruikt bij het stoven van vet vlees; vet lost dan beter op in het stoofvocht.
Het blad smaakt naar wortel (heel vaag) en lijkt op peterselie.
Het blad bevat ook caroteen en dat verlaagd de oogdruk, is goed voor lever, gal, nieren en ogen. Vol vitamine C en E.
Je kunt het blad in kleine hoeveelheden mengen door je stamppot en het begint populair te worden als nieuwe ijssmaak;




De dovenetel  is rustgevend (witte bloemen!) en licht zoet.
De vierkante stengel duidt op mannelijkheid en kracht. Je hebt er maar weinig van nodig en niet lang gebruiken. Het blad is nutteloos.
Als een dovenetel gele bloemen heeft werkt het op maag, lever en spijsvertering.
Het sap uit de stengel verzacht de jeuk van zijn grote broer de brandnetel.




De boterbloem dankt zijn naam aan het feit dat de bloem vroeger werd gebruikt om boter te kleuren. Het bloemetje heeft geen smaak maar melkzuur haalt de kleur eruit en kleurt de boter mooi geel. 
Stengel en blad zijn giftig voor de maag;


Schapenzuring of Ridderzuring herken je aan de roodbruine vlekken in het blad. Het smaakt zuur. Werkt bij jicht, reuma en ziektes aan lymfe knopen.
Het ontzuurt bloed.
Het oxaalzuur in het blad is wel calcium afdrijvend (uit de botten); dus net als rabarber dus kort gebruiken.
Je kan het blad kauwen, of in stukje hakken en verwerken in sla of stamppot.
Het geeft rust aan darmen en bevat veel mangaan en fosfor (uitstekende hulp voor alle communicatie in het lichaam)
Je kunt ook thee zetten van 1 blad; 3 keer daags drinken gedurende 3 weken.
Als de plant bloeit zet je thee van de bloem of kauw je erop;



Het Madeliefje is eetbaar en rustgevend (witte blaadjes). Als de witte blaadjes licht rood verkleuren aan uiteinde zit er ijzer in.
De stengel is rond en dun en buigzaam (vrouwelijk).
Madeliefjes kun je lang gebruiken. Het is ook een prima kinderthee.
Een Madeliefje in de knop heeft een lekkere, nootachtige smaak.


Paardebloem (=Molsla); zet 3 weken een emmer over de plant. Het blad wordt dan wit en is minder bitter;


Perzikkruid (=Jezuskruid); de zaadjes van de bloem bevatten eiwit en zetmeel; kun je vermalen en brood of pannenkoeken van bakken.
Het is zeer mineraalrijk, bevat kiezelzuur en salicine (koortswerend);


Rode klaver is zoet doordat er veel nectar in zit. Het wordt gebruikt als veevoer, maar ook voor mensen is het in kleine hoeveelheden eetbaar;


Bereklauw (hier de verse; je kunt ook de gedroogde in de natuur vinden) wordt in Oostblok landen veel gebruikt in stoofvlees.
Het heeft een ontzettend sterke smaak.
Het bevat mosterd glycocide; goed voor aanmaak van witte bloedcellen en verwijd aders.
Let wel op dat je alleen de bereklauw van de LAGE planten plukt!!!

Koninginnekruid (=Leverkruid) heeft flauw paarse bloemetjes. Smaakt bitter. Alleen de bloemetjes gebruiken! 
Stimuleert en reinigt de lever waardoor de galproductie verbeterd wat een positieve invloed heeft op de spijsvertering.
Het is door de ontgiftende werking ook heilzaam bij eczeem en katers.


Rozenbottels; pel het dunne schilletje, vermijd de zaden en dan smaakt het verrassend lekker!! (misschien ook door alle kruiden die we al geproefd hadden)
Vol vitamine C. Helpt bij hoest en je kunt er zoete thee van zetten;


Al deze planten vond hij binnen 20 meter maar hij besloot nu een woonwijk in te gaan.
Hij hield nauwlettend de bermen in de gaten en na 10 passen stond hij al weer stil; Nagelkruid! 
De knoppen hebben de vorm van een gesmede spijker. Desinfecteert, heelt wonden, goed bij ontstoken tandvlees.
Het bolletje niet verwarren met Klitten en het blad heeft iets weg van aardbeien planten;


Kamille; is rustgevend en verzacht (geel hart!!) de maag. Let op dat de gele knop dicht is anders heet het valse kamille.
Werkt op vrouwelijke voortplantingsorganen; spierherstellend na bevalling.
Het is ook hormoon regulerend dus pas op in combinatie met de pil (net als St Janskruid).


Wilgenbladeren bevatten salicine (pijnstillend, koorts onderdrukkend en rustgevend).
Goed voor lever, nieren en spijsvertering.
Schil de stengel en kauw erop, of kneus de blaadjes en zet er thee van.


Melde (arme-lui-spinazie) heeft zelfde smaak en eigenschappen als spinazie. Zaadjes zijn knapperig. Bevat veel Magnesium en ijzer;



We naderden nu de eerste huizen en hij begon in tuinen te speuren. De opbrengst van 10 rijtjes huizen met gewone tuinen;

Blaadjes van de Geranium achttien zijn eetbaar. Beter geen gekweekte planten eten; pas na 3 jaar zijn die weer een beetje eetbaar. (bestrijdingsmiddelen en bloemen zijn groter dan de wortel = onnatuurlijk);


Pluk de verse bloemen van de hei en meng het door bv yoghurt. Zet thee van de blaadjes.
bevat kiezelzuur voor sterke nagels en tegen haaruitval;


Heermies (Kattenkruid) - geen idee hoe je het schrijft - werkt op botten, gewrichten en vooral ruggengraat. Is de oudste plant op aarde. Bevat ijzer, mangaan, fosfor en calcium.
Droog het kruid tot het knispert en zet er thee van (mag best lang trekken).
De jonge toppen kun je fijnhakken en door soep en stamppot mengen;


Lavendel is koorts onderdrukkend en rustgevend.
Doe een paar bloemetjes in ijsklontjes; geeft verfijnde smaak aan een glas water en leuk om te serveren. Of meng door salades;


Klimop (Hedera) herstelt elasticiteit van spieren. Net als (bos) aardbei en framboos. Uitstekend om na bevalling een emmer vol te plukken, koken en zowel drinken als thee en gebruiken voor zitbaden.


Zevenblad; sap in stengel helpt tegen zwelling en bij kneuzingen.
Kneus de stengel en trek thee van het sap; gebruik de thee voor kompressen.
Je kan het ook eten (lichte selderij smaak)
Smaakvol bij lamsvlees.
helpt bij reuma en jicht vanwege de pijnstillende werking voor zere gewrichten.



Ezelsoor heeft zachte structuur en is lekker in sla;


Longkruid heeft vlekjes op het blad (er zit snel schimmel in).
Trek er thee van of meng door sla; werkt op longen.


Goudsbloem (Calendula) werkt op slijmvliezen. Is wond helend, bloed reinigend en bij voedselvergiftiging goed om thee van de bloemen te trekken en te drinken.
Het blad kan door sla.
Goed tegen obstipatie en maagklachten.



Guldenroede (Solidago) ontzuurd. Is goed voor algehele constitutie, maag en spijsvertering.
Bij beginnende burnout; zet er thee van.
Is vochtafdrijvend.




Bijvoet; wordt in Oostbloklanden weer gebruikt in stoofpotten.
Helpt ook bij blaren.
Is hallucinogeen en verslavend!!
Droog Bijvoet voor sterkere concentratie. Indianen roken het in een pijp.



Kaasjeskruid; paarse bloem; werkt op keel en is een mooie in een gerecht;



Migraine; maak thee van moederkruid.


We waren al ruim 2 uur aan het luisteren. Ik vocht tegen mijn verslappende concentratie. Het was wel erg veel maar ook erg interessant.
Het is dat ik morgen een afspraak heb; hij geeft morgen een wandeling in Rosmalen... ik was er zo weer heen gegaan!!


ps eventuele (schrijf)fouten in de tekst zijn niet te wijten aan Jules maar aan mijn onvermogen om alles bij te houden!





                                                                                                                           .

No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Braziliƫ en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.