Blog Archive

Followers

Saturday, May 21, 2016

International Baccalaureate Graduation

Ook Jillis heeft inmiddels zijn middelbare school afgesloten. Het was weer een zware bevalling ;-)
Een en ander gaat zeer beduidend anders dan op welke middelbare school in Nederland. Maar ook wat anders dan Tanglin in Singapore.

Het begon met het prom in maart. De school organiseert een bal, meisjes in het lang, jongens strak in het pak. Het wordt in een balzaal van een duur hotel georganiseerd, en de BSJ (British School Jakarta) heeft er voor gekozen dit prom open te stellen voor de laatste 3 klassen.
Kwam Jillis niet eens zo slecht uit want zijn vriendin Charlotte zit een klas lager.



Na de paasvakantie waren er nog 3 weken school. In tegenstelling tot Tanglin kiest de BSJ er niet voor de studenten studieverlof te geven. (Alle moeders zeer dankbaar!)


Ook het voetbal team speelde de hele maand april nog door; vaak zowel op zaterdag als op zondag. De finale de week voor de eerste tentamens. Na een heel seizoen winst verloren ze de wedstrijd;

Jillis bovenste rij 2e van links

Op de laatste schooldag werd er een '2014-2016' boom geplant, zoals al jaren het gebruik is. Ook bood year 13 de school een bank aan, waar iedereen hun handtekening aan de onderkant op mocht zetten.


Jillis en beste vriend James



Dit jaar was het voor het eerst op BSJ dat de eindexamen studenten een gown (toga) en mortarboard (baret) droegen op hun laatste schooldag en graduation. Op de laatste schooldag liepen ze door de hele school, toegejuicht door alle kinderen. Helaas mochten de ouders hier niet naar komen kijken, en het filmpje wat ik er van heb kan niet op mijn blog. Het is zeer ontroerend. (Een leraar, die zelf een kind had in dit jaar, had de opname gemaakt en doorgestuurd, met wat foto's erbij)





Hierna volgden 3 volle weken met examens. Jillis had geluk; zijn examenvakken vielen allemaal in de eerste 2 weken.
In zijn eerste vrije week heeft hij zijn uren eerlijk weten te verdelen tussen zijn bed en zijn computerspelletjes. 
Zucht.
Op de laatste vrijdag, hij had er dus al een hele week opzitten, ging hij naar school om zijn boeken in te leveren en daarna kwam hij met zijn beste vrienden hier aan het zwembad pizza eten. Niks van te voren gezegd, dus helaas had ik niks kunnen regelen, maar dat hebben ze zelf gedaan. JONGENS!!

Op zaterdagavond, 21 mei, was de graduation party in het Sheraton. De vader van Peter, bijna 85, was er speciaal voor over gekomen! 
De avond was tot in de puntjes verzorgd en gepland. Een borreltje vooraf, daarna ging de zaal open en mochten de ouders aan de ronde tafels plaats nemen die rond de lange studenten tafels stonden opgesteld.
Toen de ouders zaten, kwamen de studenten in vol ornaat binnen. Ze liepen een rondje om de tafels en aangezien ze per klas en op alfabetische volgorde liepen, konden ze allemaal keurig op hun eigen stoel plaatsnemen.




Jillis rechts
























De tafels van de studenten zagen er zeer feestelijk uit. Ze kregen een knuffel met mortarboard en school t-shirt, een cupcake met mortarboard, een kaart waarop alle ouders een persoonlijke bijdrage hadden gezet, een jaarboek met foto's en verhalen van beste vrienden, en een ingelijste klassenfoto.

Ik zat naast mijn beste vriendin van de 'schoolmoeders'; de Japanse Kazu. En aan de andere kant naast mij zat mijn schoonvader;



Kazu met haar man en 3 dochters;



De eerste speech begon.
De tweede.
Een musicaal intermezzo.
De derde speech.
Een musical intermezzo.
Daarna het uitreiken van de certificaten; een bewijs dat ze op de BSJ hun IB hadden gedaan. De uitslagen zijn pas 6 juli bekend, maar ivm lange vakanties wil niemand daar op wachten. Het waren 85 studenten, met 18 nationaliteiten. Niemand verwacht te zijn gezakt. De BSJ is een top IB school met een erg hoog examen gemiddelde. Ik verdenk ze er stiekum van dat ze in de loop der jaren de 'minder begaafde' leerlingen 'natuurlijk laten afvloeien'.
Maar het is toch een spannende tijd, want voor veel studenten hangt het totaal cijfer af of ze naar de universiteit van hun keus mogen.
Een voor een werden de studenten het podium op geroepen. Ze kregen een hand van de directeur, het certificaat en van die overdracht werd een officiĆ«le foto gemaakt. Gedurende dit moment werd op grote schermen 2 foto's van de student vertoond. Ik was nieuwsgierig wat Jillis had ingeleverd. De meeste foto albums liggen in Nederland in de opslag. Maar dit was zijn bijdrage;




Daarna volgde de zoveelste speech met muzikaal intermezzo en toen mochten we EINDELIJK naar het buffet; een Indische rijsttafel en een enorme taart;



We hadden het toetje nauwelijks achter onze kiezen, of de zoveelste speech stak van wal. Zucht. Hier had niemand meer op gerekend. 
EN TOEN NOG EEN!!
EN NOG EEN!!!!
En weer een musicaal stukje...

En toen was er eindelijk tijd om even op de foto te gaan met ons kind (die het vertikte zijn pet goed op zijn hoofd te zetten; er was nog een afterparty ook en zijn haar is niet zo simpel als dat van al die meisjes - die uuuuren bij de kapper hadden gezeten...)




Jillis zwaaide even naar zijn moeder, haha!







Volgende week gaan de meesten op vakantie naar Bali. 
En daarna gaan Jillis en ik naar Nederland; Peter volgt in juli.
Jillis wil fiscaal recht gaan studeren. Leiden is zijn eerste keus, maar daar is dit jaar een loting. (25% te veel kandidaten dus een aardige kans). En anders wordt het dezelfde studie in Utrecht. 
Weer een hoofdstuk afgesloten!!
Een leeg nest volgend jaar.....





                                                                                      .





No comments:

About Me

My photo
Voorschoten, Netherlands
Ik ben dit blog in mei 2008 begonnen als vervanging van de nieuwsbrieven die ik regelmatig naar familie en vrienden opstuurde. Ik ben getrouwd met Peter, die voor een Nederlandse baggermaatschappij werkt, en we hebben 2 kinderen, Lilith (23 jaar) en Jillis (20 jaar). Sinds augustus wonen wij in Dubai en in Voorschoten. De kinderen studeren allebei in Nederland; Lilith IBA in Rotterdam en Jillis fiscaal recht in Leiden. Behalve in Nederland heb ik ook 4 jaar in Davos (Zwitserland), 3 jaar in Karratha en Geelong (Australie), 2,5 jaar in Janabiyah (Bahrein), 8 jaar in Singapore en 2 jaar in Jakarta (Indonesie) gewoond. Peter woont sinds een jaar meestal alleen in het buitenland; eerst een jaar Vitoria, Braziliƫ en nu in Dubai. Ik ben begonnen met diverse studies in de alternatieve gezondheidszorg. In mijn blogs schrijf ik over de belevenissen van ons gezin, over onze avontuurlijke vakanties en wat er verder nog in onze levens speelt.