In mijn boekje 'wandelen in Rijnland' had ik nog steeds een route niet gelopen, dus vandaag nog maar een keer naar Lisse. Tonia ging mee; zij is weer goed opgeknapt en we hadden er weer zin in.
Lisse is gebouwd op een 3000 jaar oude strandwal, en er is een document gevonden uit 1198 waarin voor het eerst sprake is van de nederzetting 'Lis'.
De Haarlemmermeer kennen we tegenwoordig als een grote gemeente met Hoofddorp als hoofdplaats en Schiphol ligt hier ook binnen. De Haarlemmermeer was ooit letterlijk een heel groot meer, oostelijk van Haarlem. rond 1850 is het meer drooggemalen, waardoor de steden veilig werden en er vruchtbaar landbouwgebied ontstond. De Ringvaart ligt om het hele meer heen en zorgt voor de afwatering en is een belangrijke vaarweg voor beroeps- en pleziervaart.
De wandeling ging vooral over de dijkjes van de polders tussen Lisse en Sassenheim, over grotendeels onverhard paden met weidse uitzichten en grotendeels langs de Ringvaart en af en toe een bloembol.
In de 16e eeuw introduceerde de botanicus Carolus Clusius de tulpenbol in Nederland. In 1634 werd in deze streek voor het eerst tulpenvelden aangelegd door de 'tulpenmanie' (1634-1637). Maar pas rond 1850 kwam de bloembollenteelt echt grootschalig op gang en is inmiddels een internationale attractie. Vorige zondag was het prachtig weer en was er geen doorkomen aan; vandaag was het fris en slecht een matig zonnetje dus toen wij om 8.30 uur aan de wandeling begonnen, was er nauwelijks een kip te zien.
We kwamen ook langs 'pestbosjes'; hier waren in het verleden kadavers van aan de pest gestorven koeien begraven. Zo'n plek werd omringd door een sloot, zodat het andere vee er niet mee in aanraking kon komen. En als een stuk grond niet meer wordt begraasd of bewerkt, dan groeien er hier op den duur vanzelf bomen (of ze werden niet omsloot en met bomen beplant zodat het zou worden overgeslagen met het bemaaien). Voor dit pestbosje ontdekten we onze eerste ganzenbaby van dit jaar;
Pestbosjes moeten niet verward worden met 'geriefbosjes'; die werden aangeplant om boeren van hout te voorzien.
Al snel liepen we inderdaad over de kruin van een dijk, en die konden we bijna 4 km lang volgen. Een heerlijk wandelpad, door klaphekjes, over opstapjes en af en toe een weg overstekend. We moesten zelfs via een trekpondje om een sloot over te steken;
Tonia is geboren in Italië en opgegroeid in Duitsland. Zij woont al 40+ jaar in Nederland maar kent Nederland net zo slecht als ik. Ze was erg verrast dat er nog trekpondjes bestonden.
De wandeling volgde voor een groot deel het 'ommetje Poelpolder' en af en toe liepen we dwars door een kudde koeien heen;
No comments:
Post a Comment