Vandaag weer een stukje Pelgrimspad met Tonia, dwars door het Groene Hart. Een lekker eindje voor de boeg en we hadden er allebei zin in.
Het Groene Hart is een door de mens gemaakt cultuurlandschap. Al in de 11e eeuw werden dikke pakketten veen achter de duinen ontgonnen. De graaf van Holland en de bisschop van Utrecht, de 2 grootste landheren destijds, gaven aan kolonisten land ter ontginning in een schriftelijke overeenkomst, een zogenaamde 'cope'. (Plaatsnamen als Nieuwkoop verwijzen hier naar). Door de ontginning ontstonden de slanke kavels, de lange sloten en de weteringen.
Maar door de ontginning droogde het veen uit en ging het 'inklinken'; het land daalde tot vlak boven het grondwater. Dijken en windmolens zorgden ervoor dat burgers droge voeten hielden maar had ook als resultaat dat de bodem nog verder daalde.
In de Gouden Eeuw ontstonden er veenplassen zoals de Reeuwijkse Plassen. Grote polders zijn eigenlijk drooggemalen veenplassen en met de moderne stoomgemalen uit de 19e eeuw kon met zelfs polders tot ver beneden NAP droogmalen. (De polder Nieuwkoop bij Aarlanderveen is tot -5.8 m NAP!)
Na 7 km liepen we langs Aarlanderveen. In 1786 zijn hier 3 molens gebouwd, die met schepraderen het water in de Oude Rijn loosden. Na uitvinding van de vijzelmolen in 1801bracht de definitieve oplossing. Het uiteindelijke resultaat was een complete 'molenviergang';
de enige ter wereld die tot op heden nog echt in bedrijf is. De molens worden bewoond door een molenaar en hun gezin.
![]() |
De Middenmolen |
We lunchten ergens aan de Oude Rijn in Zwammerdam. Hierna liepen we op een gegeven moment langs een sloot waar we enorme vissen zagen opduiken, meestal met 2 stuks tegelijk. Je kon alleen de rug zien en die was zeker een halve meter. Na 100 van dit soort foto's;
Lukt het uiteindelijk toch om een rug op de foto te krijgen;
Ergens voor Reeuwijk nog met 2 leuke hoveniers op de foto;
.
No comments:
Post a Comment