Samen met Patricia begonnen ik in Oosterbeek met de wandeltocht. We kwamen al snel langs diverse bordjes die melding maakten van wat er bij de Slag om Arnhem was gebeurd. Tussen 17 en 25 september 1944 vond deze luchtlanding en veldslag plaats; de grootste operatie op Nederlands grondgebied en onderdeel van Operatie Market Garden. Het was voor de geallieerden en Nederland grotendeels een mislukking doordat de brug in Arnhem over de Rijn niet kon worden ingenomen, waardoor het noorden en westen niet bevrijd werd met de hongerwinter tot gevolg.
Nu, 75 jaar later, liepen we door prachtige bossen om Oosterbeek en heerste er een vredige sfeer;
Via Park Hartenstein, de Hemelse Berg en Dennenoordpark kwamen we bij de Oude Kerk van Oosterbeek. Dit is de oudste nog in gebruik zijnde kerk van Nederland; hij stamt uit de 10e eeuw!
Het is een pre-romaanse zaalkerk van tufsteen. De toren stamt uit de 14e eeuw. Tijdens de Slag om Arnhem werd de kerk zwaar beschadigd. De kerk was één van de laatste steunpunten voordat de Britse Airborne-divisie zich in de nacht van 25 op 26 september 1944 over de Rijn moest terugtrekken. Buiten de kerk (links nog net te zien op de bovenste foto) is een herinnering aan de hevige strijd;
Na de oorlog is de kerk tijdens restauratie teruggebracht naar de situatie zoals die geweest moet zijn na de bouw van het romaanse koor in de 12e eeuw, maar helaas konden we de kerk niet van binnen bekijken.
Het spoorviaduct stamt uit 1875;
Op 9 mei 1940 hebben Nederlandse militairen de brug opgeblazen en de herstelde brug was tijdens de Slag om Arnhem wederom een strijdtoernooi. Hier zijn diverse films over gemaakt.
Hierna kwamen we op Landgoed Mariëndaal;
Dit hoofdgebouw werd in 1735 gebouwd. Het is nu in erfpacht uitgegeven.
We liepen door een prachtig park;
En kwamen toen bij de Groene Bedstee;
Dit is een flinke doorgang van beuken die in 1856 in Engelse landschapsstijl werd aangelegd; een berceau van 300 meter lang! Vroeger wandelden hier de dames van het landgoed, zodat hun huis mooi blank bleef.
De das is een vaste bewoner en er zijn diverse dassentunnels onder wegen die door dit park lopen. Helaas geen das gezien. Er zijn ook boommarters en vleermuizen in de ijskelder.
Hierna kwamen we in het Hoog Erf bos, landgoed Lichtenbeek en het Missionarissenbos.
De bosbewoners;
en hun behuizing;
kampvuurtje en wasdag;
Hierna vonden we eindelijk een bankje met een fijn uitzicht en was het hoogste tijd voor de lunch;
Vervolgens liepen we langs Abdijcomplex Koningsoord, het enige trappistencomplex van Nederland;
Er wonen nog ongeveer 31 nonnen. Hun arbeid bestaat voornamelijk uit boekbinden en er is een winkeltje met eigen producten. Het meeste zal we uit hun eigen tuin komen. Ik kan me niet voorstellen dat 31 (oude) nonnen deze hele tuin kunnen onderhouden maar wie weet...
![]() |
Their name liveth for evermore... |